Het is niet altijd waar dat hoogsensitieve personen prikkels mijden. Ongeveer 30% heeft juist gevarieerde prikkels nodig om goed te functioneren. Eén op de vijf realiseert zich dat niet. Daarom deed Saskia Klaaysen onderzoek onder 1300 hoogsensitieve personen en schreef ze het boek Prikkels bijten niet! voor hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS).

Lange tijd begreep Saskia weinig van de tegenstrijdigheden in haar aard. “Ik kon het enthousiasme voor nieuwe onderwerpen, mijn gedrevenheid en daadkracht niet goed rijmen met de andere kant van mezelf. Het alleen willen zijn, rust nodig hebben, snel gestrest worden en het zorgvuldig afwegen van de verschillende kanten van een situatie. Ik kan kalm zijn of zeer temperamentvol. Ik reageer actief op nieuwe prikkels. Als ik verveeld ben, heb ik snel iets nieuws gevonden om me op te storten”. Regelmatig trokken mensen hun wenkbrauwen verbaasd op als ze opeens een nieuw plan had. Bijvoorbeeld toen ze een moestuin huurde of ging leren edelsmeden. “kan jij dat dan? Was de reactie. Nee, het leek me leuk. Gek genoeg is dat voor veel mensen geen impuls om iets te gaan doen”.

Als je dit ook herken, is de kans groot dat je een hoogsensitieve HSS bent. Activiteit geeft geluksgevoelens. Het is een misverstand om te denken dat dit allemaal extraverte personen zijn. Ongeveer tweederde van de hoogsensitieve HSS is introvert. Wat zijn de eigenschappen van een hoogsensitieve HSS?

Minder hoogsensitief?

Hoogsensitieve HSS zijn hoogsensitieve personen. Ze hebben dezelfde zintuiglijke gevoeligheid, een sterk ontwikkelde affectiev en cognitieve empathie, denken intens en diep na en zijn stressgevoeliger door overprikkeling. Daarnaast hebben ze vier extra eigenschappen. De belangrijkste zijn het zoeken naar nieuwe ervaringen en verveling.

 

Eigenschappen High Sensation Seekers (HSS):

1. Het zoeken naar fysieke kick en avontuur

Ongeveer de helft van de hoogsensitieve HSS houdt van fysieke uitdagende activiteiten die intense gevoelservaringen geven. “Ze beschrijven dit gevoel als onbegrensde vrijheid en ontwikkeling, magisch, het gevoel dat je leeft, living on the edge en vlinders in je buik”. De risicobereidheid heeft vanwege de hoogsensitiviteit grenzen. “Hoogsensitieve HSS zorgen dat de risico’s te overzien zijn, opgelost zijn of ze vergroten de veiligheid door te trainen en zich uitgebreid voor te bereiden. Slechts één op de tien wil bungeejumpen of andere extreme sporten doen. De rest kies voor relatief veilige sporten zoals bijvoorbeeld skiën, bergbeklimmen of zeilen.

2. Het opdoen van nieuwe ervaringen en realiseren van verandering

Alle hoogsensitieve HSS zijn nieuwsgierig en hebben een brede interesse. Het kan gaan om het ontmoeten van nieuwe mensen, het bezoeken van nieuwe omgevingen of het doen van nieuwe activiteiten. Ze leren graag nieuwe dingen, houden van vernieuwing en verandering. “Deze behoefte kan op het werk, tijdens hobby en vrije tijd de kop op steken, maar ook in diverse sociale contexten”.

3. Ontremming

Ontremming is de bereidheid om buiten de sociaal geaccepteerde normen en waarden te treden om een euforische stemming of een andere staat van bewustzijn te verkrijgen. Driekwart van de hoogsensitieve HSS vertoon kenmerken van deze eigenschap. Je verhoogt je energie om de verveling te verminderen. Bijvoorbeeld door het bezoeken van feesten of festivals, flirten, gamen, gokken, shoppen, social media, drank- of drugsgebruik. Bij ontremming is de gevoelservaring leidend. “De hoogsensitieve eigenschappen onderdrukken deze eigenschap. Hoogsensitieve personen hebben immers een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterk bewustzijn van maatschappelijke normen en waarden, de risico’s en consequenties”.

4. Neiging tot snel vervelen, onderprikkeling

Bijna alle hoogsensitieve HSS vervelen zich snel. Bijvoorbeeld omdat er te weinig te denken en te verbinden valt omdat de inhoud saai is. Maar verveling ontstaat bij hoogsensitieve HSS vooral door sleur, routine en regelmaat. Driekwart van de hoogsensitieve HSS heeft daar een hekel aan. “Je doet dan van alles om saaie of routinematige situaties en bijbehorende emoties te vermijden. Daarbij ga je soms voorbij aan de wezenlijke oorzaak van de verveling en raak je chronisch onderprikkeld. Onderprikkeling ontstaat bij te weinig blijheid, voldoening of zingeving”. Onderprikkeling is lastig te beschrijven voor hoogsensitieve HSS. Ze beschrijven het als je draai niet vinden, de aan-knop niet kunnen vinden, doelloosheid, zinloos, saai, oninteressant, lamlendigheid, de wachtstand, herhaling, sleur, onrustig, chagrijnig en veel in je hoofd denken wat te doen, maar niets doen.

Spagaat

De hoogsensitieve HSS ervaren regelmatig een spagaat. Ben je onder- of overprikkeld? Heb je rust of actie nodig? “Bijna altijd wordt rust en regelmaat aangeraden bij stress. Maar bij stress door onderprikkeling pakt dit advies averechts uit! Daarom hebben veel hoogsensitieve HSS geen burn-out maar een bore-out en herstellen ze minder goed.  Veel hoogsensitieve HSS remmen zichzelf af in hun afwisselingsbehoefte uit angst wat de omgeving vindt. Vaak is er sprake van afwijzingsgevoeligheid: de angst om het niet goed te doen of er niet bij te horen”.

“Hoogsensitieve HSS die lekker in hun vel zitten, zijn creatief, enthousiast, generalisten, multitalents, ondernemend, hebben moed en het lef om het anders aan te pakken. Ze passen vaak niet in standaard funciteprofielen en wisselen daardoor vaker van functie en werkgever. Een groep hoogsensitieve HSS verkies daarom ondernemerschap”.

Boekentip:  Prikkels bijten niet!

Bron: HSP magazine