Mijn leven lang voelde ik al dat ik anders was. Dat begon al als kind en kwam ik overal tegen. Andere interesses, andere gedachten, dieper voelen, veel vragen stellen. Vooral de diepe interesse voor al het leven. Zo ontstond een breedvoerig onderzoek om mijn eigen leven onder de loep te nemen, met als doel meer zelfkennis en gemoedsrust. Zo begon ik in 2020 met schrijven van een autobiografie De route die een hoogsensitief persoon aflegt. Later, bij terugkomst uit Mexico mocht ik ontdekken dat ik andersdenkend ben of in de volksmond beter bekend als hoogbegaafd. Deze ontdekking deed ik toen ik het boek van Elisabeth Umans las: Hoogbegaafd temperament. Een aanrader om te lezen om meer helderheid te krijgen hoe HSP en hoogbegaafdheid met elkaar zijn verbonden. Tevens heeft Elisabeth ook diverse onderzoeken en interviews gedaan aangaande deze thema’s. Ieder mens heeft een unieke blauwdruk, ieder mens heeft een bepaald pad te bewandelen in het leven. Naar mijn mening is de meest vervullende route de weg van de ziel. Voor mij betekent dat leven en handelen vanuit het hart.

Diepgaande verwerking

Uit onderzoek blijkt dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van sensitiviteit is waardoor overprikkeling, emotionaliteit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Diepgaande verwerking legt professor van Hoof als volgt uit: simpel uitgelegd heeft een niet of minder sensitief mens een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. De gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. Sensitieve mensen hebben die filter niet: “alle prikkels komen op elk moment binnen”.

Bron: Professor dokter Elke van Hoof

Cathérine Ongenae 29 juni 2015

Interviews, non-fictie, psychologie

www.catherineongenae.com

 

Evolutionaire functie

Indien hoogsensitiviteit als een gave benut wordt heeft het een evolutionaire functie. Sensitieve individuen pauzeren, observeren, schatten kansen en risico’s in en gaan dan pas tot actie over. De overige 80-85% wacht niet en onderneemt zo snel mogelijk actie. Beide strategieën hebben evidente voor- en nadelen en zorgen ervoor dat de populatie als geheel kan overleven.  Lees deze blog over de Wingmakers.