Dankbaarheid is de kern van werkelijk geluk. Zonder dankbaarheid zouden mensen altijd maar negatief zijn. Mensen zouden voortdurend zeuren en klagen en al het moois van het leven over het hoofd zien. Dankbaarheid kan je helpen in moeilijke tijden, je verliest de hoop namelijk niet! Het is een manier om te blijven groeien als er pijnlijke dingen gebeuren.
oefenen in dankbaarheid
Volgens de literatuur is één van de veel voorkomende oorzaken van burn-out het volgende: gebrek aan waardering ondanks al het harde werk dat je levert. Je put jezelf uit om toch maar een greintje dankbaarheid (of erkenning) te ontvangen. Op het moment dat je jezelf leert om dankbaar te zijn hoef je niet meer te wachten op dankbaarheid van anderen. Dankbaar zijn betekent dat je aandacht schenkt aan wat er wél is en wat wél werkt. Dat gaat dan voornamelijk over kleine dagelijkse dingen.
Zo ga je je na verloop van tijd als vanzelf meer en meer richten op het goede, en wordt dat je nieuwe automatische piloot. Hierdoor leer je het goede meer herkennen, ervan te genieten en ga je met voldoening door het leven. Want alles wat je aandacht geeft groeit.
De invloed van dankbaarheid op onze hersenen
Onze hersenen kunnen leren om nieuwe verbindingen aan te leggen, de zogenaamde ‘neuroplasticiteit’. Van nature zijn we getraind om te scannen op gevaar en wat er niet werkt. Door actief te oefenen in dankbaarheid, kunnen we echter nieuwe verbindingen en dus automatische gedachtegangen creëren. Wanneer deze nieuwe verbindingen regelmatig aangesproken worden, ben je beter in staat om problemen aan te pakken, en te ervaren als uitdaging. Dit in de plaats van een brein dat geschaakt wordt door angst. Het gaat hier zowel over dankbaarheid voor het leven en de dingen die je overkomen als dankbaarheid voor jezelf en anderen. Wat dit laatste betreft: door je dankbaarheid uit te spreken naar anderen toe, leer je hen ook wat jou pleziert en kunnen / willen ze dit vaker doen. Daarom is het zo belangrijk om je dankbaarheid (aan anderen) ook effectief regelmatig te benoemen.
De tegenpool voor negatieve emoties
Meer en meer onderzoek toont aan dat gelukkige optimistische mensen ook echt gezonder zijn. Zo heeft een 8 jaar durend onderzoek van Emmons (UC Davis Psychology) aangetoond dat dankbaarheid zorgt voor
- Betere gezondheid en slaap
- Hoger enthousiasme en alertheid
- Meer energie, optimisme en positivisme
- Grotere verbondenheid met anderen
- Bereiken van persoonlijke doelen
Daar waar dankbaarheid stroomt, is geen ruimte voor negatieve gedachten. En het zijn net deze negatieve gedachten die ons lichaam in een permanente stresssituatie brengen aangezien onze hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen gedachten en realiteit.
Drie vragen van geluk
Je kunt zelf oefenen door elke avond kort even in te zetten… Het helpt je om meer te focussen op wat wel werkt, waardoor je op termijn leert dit automatisch overdag ook meer op te merken.
Vraag 1. Wat heb ik vandaag gedaan of geleerd waar ik dankbaar of tevreden over ben?
Vraag 2. Wat heeft iemand anders vandaag gedaan waar ik blij voor ben?
Vraag 3. Wat heb ik vandaag nog ervaren, geproefd, gevoeld, geroken, waar ik tevreden of dankbaar over ben?
Complimenten / geschenken aanvaarden
Zeg jij dankjewel als jij een compliment krijgt? Leer om van complimenten en geschenken te genieten. Voor een ander is het ook prettig om een blijk van waardering te krijgen.
Vier je successen
Je eigen succes vieren door een inwendig schouderklopje, jezelf belonen met een fijne activiteit of iets waar je zin in hebt, is een leuke manier om dankbaarheid naar jezelf te uiten. Het is niet alleen heilzaam om dankbaarheid naar anderen of naar ‘de wereld’ te uiten maar vooral ook naar jezelf.
Fysieke gewaarwordingen
Gebruik je 5 zintuigen om dankbaar voor te zijn:
- Wat ruikt lekker?
Denk hierbij aan vers gemaaid gras, eten, je favoriete shampoo…
- Wat proeft lekker?
Je favoriete voedsel, vers fruit,…
- Wat voelt goed (op de huid)
Zoals een warme douche, fris gewassen lakens, sauna, een knuffel,…
- Welk geluid hoor je graag?
Je lievelingsliedje, de zee, donder,…
- Wat ziet er mooi uit?
Zonsondergang, gekleurde bladeren in de herfst, bloemen,…
Bronnen (literatuur):
Psyche & brein – nr 2012
Rick Hanson – One thing at a time
Rick Hanson – Geheugen voor geluk
Anne-Marie Frisque – De kracht van Stress
www.elkedagenergie.be