Elaine Aron

Elaine Aron introduceerde de term HSP (highly sensitive person), waardoor de aandacht voor (hoog)sensitiviteit in een stroomversnelling kwam. Deze karaktereigenschap is namelijk niet nieuw en werd al door Jung en later in de jaren ’30 door psychotherapeut Schweingruber beschreven. Door deze bekendheid kwam er meer gerichte begeleiding en kreeg ook de wetenschap meer interesse voor deze karaktereigenschap.

 

‘Hoog’ betekent niet ‘beter’

Er valt zo veel te ontdekken als je (hoog)sensitief bent. Fijn is om niet meteen onder allerlei oordelen te worden bedolven. Wat dat betreft is de formulering van de term ‘hoog sensitiviteit’ een ongelukkig term. Met het woordje ‘hoog’ kan geïmpliceerd worden dat je ‘beter bent’ of dat je jezelf niet bescheiden opstelt…⁣⁣

⁣⁣

Wat dit talent voor mij betekent: 5 voorbeelden (de uitdagingen)

  • Het betekent dat ik me niet prettig voel op hele drukke plekken. Ik zoek liever idyllische plekken op dan toeristische over-crowed hotspots.

 

  • Het betekent dat ik mijn concentratie verlies als er een onprettige werksfeer op een afdeling is. Het raakt mij als er geroddeld word over een collega. Als ik problemen ondervind stap ik rechtstreeks op de persoon af om het gesprek aan te gaan.

 

  • Het betekent dat stilte en rust voor mij geen luxe zijn maar een noodzaak.

 

  • Het betekent dat ik mijn waarheid en gevoelens durf te benoemen in gesprekken. Ik geloof dat kwetsbaarheid een kracht is en geen zwakte. Het is de verbindende factor tussen mensen.

 

  • Het betekent dat ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb, oftewel recht door zee ben. Ik begrijp dat dit soms stellig of zwart wit kan overkomen op mensen.

 

Wat het voor mij betekent: 5 voorbeelden (de positieve kanten)

  • Ik heb oog voor detail en ben een echte beelddenker oftewel visueel ingesteld. Bij het zien van grote lappen tekst voel ik mijn ogen zwaar worden… Beelden en illustraties vertellen mij veel meer.

 

  • Ik sferen perfect aanvoel. Ik zie en voel meteen hoe de energie van anderen is. Ik hoor wanneer de muziek net iets te luid staat om een gezellig gesprek te voeren.

 

  • Het betekent dat ik heel creatief ben. Voor mij heeft creatief bezig zijn niet alleen een helende werking maar het geeft ontspanning.

 

  • Ik het geheel goed kan overzien en daarmee makkelijk verbanden kan leggen. Ik kijk door de illusie heen.

 

  • Dat tijd alleen doorbrengen essentieel is om te kunnen groeien, bloeien en de eigen frequentie te verhogen.