Het voordeel van hoogsensitiviteit is dat je veel waarneemt, verbanden kunt leggen en creatieve ideeën kunt ontwikkelen. Het nadeel is, dat je eerder ‘vol’ zit en rust moet nemen. Elaine Aron, een Amerikaans psychotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker, heeft het begrip hsp geïntroduceerd. Zij heeft een aantal boeken over het onderwerp geschreven en een test met vragen ontwikkeld.

Veel mensen herkenden zich hierin en hebben veel gehad aan haar boeken. Maar niet iedereen accepteert het als een gegeven. Psycholoog Bram Bakker zegt bijvoorbeeld in het NRC dat hij het flauwekul vindt om een label als hsp te gebruiken. “Mensen moeten niet zelf zo’n diagnose gaan stellen”. Hij vindt de test niet betrouwbaar genoeg. Toch krijgt hsp steeds meer draagvlak, ook onder coaches en hulpverleners. Er is hersenonderzoek gedaan dat bewijst dat hsp-ers meer informatie ontvangen en die ook diepgaander verwerken dan niet hsp-ers.

Biologisch gezien is het heel goed voor het voortbestaan van de soort dat een gedeelte hoogsensitief is. Er wordt eerder gevaar gesignaleerd, nieuwe situaties worden behoedzaam tegemoet getreden. Niet alleen bij mensen is 20% hoogsensitief, ook bij dieren is dit zo!

Bron: HSP magazine

N.b. De hsp-test kun je o.a. via EszenzZ Centre Amsterdam of via Serenity Coaching maken.