Negatieve geloofsovertuigingen en continue overprikkelingen t.g.v. emotioneel tekort en verstoringen in de hormonen maakten mij het leven zuur. Ik zat al heel jong in de overleving-stand waardoor ik rond mijn vijftiende levensjaar een eetstoornis ontwikkelde. Sinds ik mijn pijnen en blokkades ben aangegaan, durfde te gaan kijken en voelen kon ik stap voor stap lichter door het leven. Zo kwamen geleidelijk de kilo’s er weer aan.

Negatief zelfbeeld

Vrijwel alle foto’s die gemaakt zijn in mijn pubertijd heb ik verscheurd of verbrand omdat het te pijnlijk was om aan die tijd herinnert te worden. Ik zag een uitgeput meisje en later een jonge vrouw die diep van binnen naar aandacht en liefde snakte, maar zich juist onzichtbaar maakte door zichzelf uit te hongeren. Op jonge leeftijd ontwikkelde ik dus negatieve geloofsovertuigingen. Wat was ik er een kei in om me aan te passen aan mijn omgeving; een soort kameleon zeg maar. Haarfijn kon ik aanvoelen wat de ander nodig had, terwijl ik zelf niet meer in contact stond met mijn eigen gevoel en wat ik zelf nodig had.

Het was niet alleen mijn (onder)gewicht wat mij jaren in de weg zat. Ernstig ziek was ik, terwijl ik het zelf niet eens door had. Bijzonder hoe ik mezelf en mijn omgeving zo lang om de tuin heb kunnen leiden. Zo had ik last van niet helpende gedachtes en chronische overprikkeling. Vreemde, onverklaarbare klachten bleven aanhouden en de huisarts kon er niets mee. Op een gegeven moment wist ik dat het foute boel was want de effecten van de hormonale ontregeling werden steeds duidelijker.

 

Belangrijke les

Opgroeien in een onstabiele omgeving werkt in alles door. Mijn energie, stofwisseling, gedrag en eetlust stond volledig op zijn kop. De geestelijke klachten begonnen zich om te zetten in lichamelijke ongemakken. Jarenlang kampte ik met een kwaal die maar terug bleef komen. Dankzij dit vallen en opstaan kwam ik erachter dat deze ongemakken mij een belangrijke les te leren hadden: ik leefde “binnenstebuiten” en was trouw aan alles en iedereen, behalve aan mezelf. Tevens heb ik een lange tijd vele emoties onderdrukt, een overlevingsmechanisme wat op een gegeven moment niet meer werkte omdat het gewoonweg opbrak.

 

Spontaan flauwvallen

In de jaren daarna kon ik bij uitjes of thuis zomaar spontaan flauwvallen. Even verdwijnen uit de fysieke wereld. Het lukte me niet om alle indrukken en emoties te reguleren, alsof ik even in een andere wereld gezogen werd. Zo ben ik zelfs een keer wakker geworden met ernstig letsel tijdens een avond uit waar mijn spreekwoordelijke ‘filter’ alle prikkels even niet meer kon verwerken. De felle lichten, harde geluiden, indrukken van mensen maar vooral ook de onderliggende zorgen waren gewoon net even teveel. Dit fenomeen duurde enkele jaren, het ontstond kort nadat mijn vader overleed. Dit ging soms zo ver dat ik niet meer zelf op kon staan. Ik werd dan bijvoorbeeld voorzichtig opgetild door mijn vriend en moest even in alle rust herstellen op bed. Ik had dan een poos nodig om mezelf weer te kunnen bewegen en weer bij zinnen te komen. Gelukkig heb ik hier de afgelopen vijf jaar nauwelijks meer last van gehad.

 

Wat is “POTS”?

In Nederland is er elke dag een kleine groep mensen voor wie het niet normaal is om even in de rij te staan in de supermarkt. Om even staand aan het fornuis een ei te bakken of om bij het voetbalveld een kind aan te moedigen langs de lijn. Bij deze mensen kan het lichaam er niet voor zorgen dat de hersenen van voldoende zuurstof worden voorzien; één derde van het totale bloedvolume zal niet naar de hersenen gaan, maar naar bijvoorbeeld de benen.

Door de onjuiste verdeling van het bloed zal het lichaam gaan compenseren door de hartslag te laten stijgen, wat resulteert in hartkloppingen, benauwdheid, kortademigheid, zweten en misselijkheid. Sommige van deze mensen zullen flauwvallen of de ervaring hebben dat zij bijna flauwvallen. Dit komt omdat ook de bloeddruk ontregelt raakt.

De bloeddruk kan stijgen, om meer bloed naar de hersenen te krijgen, of de bloeddruk kan juist dalen. Als de bloeddruk daalt zal deze mens flauwvallen en zo zorgt het lichaam er weer voor dat er, door de horizontale houding, bloed naar het hoofd gaat. Bijzonder toch hoe wonderlijk de natuur werkt?

 

Vluchten in werk

Altijd maar bezig zijn (afleidingen in de buitenwereld) en werken hielp mij om niet te hoeven voelen. De realiteit was gewoon te heftig om toe te laten. In 2018 kwam ik letterlijk stil te staan. Een van de belangrijkste menselijke stelsels kwam stil te staan; het spijsverteringskanaal. Het maag-darm kanaal heeft een essentiële rol in de vitale functies. Na een zoektocht (en vele omwegen) hoe het zover heeft kunnen komen bleek ik “fysiologisch ontregelt” te zijn. De onregelmatige diensten werken en de werkdruk die ik daarbij ervaarde hadden mij geen goed gedaan.

Bezoek aan diverse therapieën in combinatie met verandering van voeding zorgde voor de ommekeer in mijn leven. Stoppen met hormonale medicatie heeft mij ook ontzettend geholpen; ik werd weer gezond. Zo is de overprikkeling en zijn de onverklaarbare klachten over, is mijn draagkracht herstelt en ben ik weer op gezond gewicht.

 

Vijf dingen die mij hebben geholpen:

 

1. selectief zijn

Met welke mensen deel ik mijn goedheid, waar stop ik mijn energie in. Dat is een belangrijke basis die ik voor mezelf heb gelegd. Ik leerde steeds beter voelen van binnenuit wat wel en niet meer bij mij past. Omdat de oorzaak van anorexia en onverklaarbare aandoeningen onduidelijk en onzichtbaar waren, is de weg langer en ingewikkelder geweest.

2. Cirkels doorbreken

Ongezonde energetische (familie) patronen doorbreken om uit negatieve cirkels te stappen. Je zult jezelf er eerst bewust van moeten zijn. Soms gaan daar járen overheen.

3. Verwerken van trauma’s

Het verwerken van traumatische ervaringen; een samenhang van ervaringen in de buik als ongeborene, geboorte ervaring en de gebeurtenissen in mijn jeugd en als jongvolwassene. Mijn soul-searching begon in 2006 met onder andere het lezen van het boek “Het drama in de de moederschoot – De verloren tweelinghelft”. Vanaf dat moment ben ik actief aan de slag gegaan met zelfontwikkeling.

4. Losmaken van manipulaties

Rond mijn eenentwintigste beheerste de ziekte anorexia mijn leven niet meer. Twee jaar later kreeg ik de volgende tegenslag: mijn vader bleek ernstig ziek te zijn. Na het overlijden ontwikkelde ik andere ‘nieuwe’ overlevingsstrategieën zoals afleiding zoeken in gezelligheid en lol maken op festivals, in relaties. Beetje bij beetje ontdekte ik steeds meer mijn eigen grenzen.

5. Gezonder eten en leven

Er is veel in mijn leven veranderd sinds ik meer rust en ruimte voor mezelf heb gecreëerd. Mijn tien gouden tips voor meer energie en een fysiek sterker lijf:

  1. Vermijd suiker zoveel mogelijk
  2. Verdubbel je portie groente en fruit (liefst zelfgekweekt!)
  3. Eet tarwe- en / of glutenvrij
  4. Wees matig met koemelk producten
  5. Eet goede vetten
  6. Houd je darmen gezond
  7. Beweeg en lach!
  8. Slaap genoeg
  9. Houd je hormonen in balans

 

de nieuwsgierigheid in mij

Van kinds af aan heb ik altijd het gevoel gehad dat er veel meer is dan dat er verteld werd. Zo ontdekte ik dat er andere werkelijkheden zijn en heb ik altijd een drive gevoeld om op zoek te gaan naar antwoorden. Het is een nieuwsgierigheid in mij die nooit meer is weggegaan. Het zaadje was dus al gepland, in mijn kindertijd. Toen ik in de klas zat staarde ik graag naar buiten naar de struiken en de bomen. Dat werd niet gewaardeerd ik moest vaak vooraan in de klas zitten. Opletten! Terwijl ik veel liever mijn eigenwijsheid en fantasie de vrije loop had gelaten… Gelukkig ben ik dat nooit kwijtgeraakt.