In deze blog beantwoord ik een veelgestelde vraag

Thema: contact met je ziel

In een wereld waar we vooral gericht zijn op de buitenwereld (de materie), speelt ons denken (mind) een grote rol. Het lijkt wel of we het afgeleerd zijn om contact te maken met ons gevoel. Velen struggelen met de overgang van leven vanuit het hoofd naar leven vanuit het hart

Allereerst is bewustwording nodig op je huidige situatie.

♥ Je hebt onbegrip voor jezelf ‘Wat is er met mij aan de hand?’

♥ Je blijft in een negatieve cirkel draaien waar je niet uit lijkt te komen

♥ Je bent zoekende, je voelt dat dingen in je leven niet (meer) kloppen

♥ Overprikkeling, je zoekt naar een oplossing om innerlijke rust te ervaren

♥ Je leeft vanuit je ratio (vanuit het hoofd)

♥ Je hebt regelmatig niet helpende gedachten

♥ Het kan een uitdaging voor je zijn de juiste keuzes te maken in het leven

♥ gevoelens en emoties zijn een uitdaging

♥ Je voelt schuld of schaamte om over je problemen te praten

♥ Je hebt moeite om knopen door te hakken

♥ Je laat jezelf afleiden in de buitenwereld

♥ Je voelt een pijn, blokkade of leegte binnen in jezelf

Je gaat ontdekken in welke fase je zit.

Fase 1: inzicht en bewustwording

Ontdek de kenmerken

In het begin kun je allerlei lasten ervaren die je niet thuis kunt brengen; je bent zoekende. Maar, waarom is dit nou eigenlijk zo moeilijk te handelen? Lang niet iedereen is gevoelig en al helemaal niet iedereen begrijpt de klachten die in eerste instantie om de hoek komen kijken. Zelfs door de meeste artsen en hulpverlening wordt er niet naar de oorzaak gekeken: je loopt tegen een muur aan van onbegrip en je voelt jezelf niet gezien of gehoord. Hierdoor ontdek je je eigen grenzen; er moet iets veranderen, je ervaart te vaak lasten. Grenzen stellen is iets wat je kunt leren, het is een tool om jezelf in bescherming te nemen.

 

Gebrek aan zelfcontrole

Op een dag realiseer je jezelf dat je vooral het leven leeft wat anderen van je verwachten. Meningen van anderen zijn voor jou belangrijk, je wilt graag geaccepteerd worden om wie je bent. Alsof je geen controle hebt over jezelf. Het is net of je het leven van een ander leeft, je voelt dat er in de energie iets niet klopt. Wat kan het zijn? Het is nog onzichtbaar voor jezelf. Het gevolg is dat je zwaarte, zinloosheid of verveling ervaart.

Misschien herken je het wel dat je vooral op de vlucht bent voor jezelf, omdat jouw emoties en gevoelens sterk binnen kunnen komen, dat je het niet toe durft te laten. Angst voor de pijn. Dit is een proces wat jaren kan duren voordat jij hier eerlijk naar durft te gaan kijken. Op het moment dat je dit overwint, door hulp te vragen, uit te reiken, voelt als een enorme bevrijding. De grootste stap is dan gezet! Je durft de verandering te gaan maken om rust te krijgen in je leven en écht te luisteren naar je hart. Daarvoor dient er bewustwording te komen voor wat er is.

 

Fase 2: Kennis, kunde en acceptatie

Ontdek je talenten

Je kunt tijdens deze fase gericht op zoek gaan naar antwoorden: heerlijk! Je krijgt eindelijk het gevoel dat je ‘ergens bij hoort’. Angst voor het onbekende zorgt ervoor dat je geen nieuwe stappen durft te zetten. Als je niet de juiste tools kunt vinden, kun je jezelf onrustig blijven voelen van binnen.

Bekijk de gehele aanpak om meer in contact te komen met je gevoel hier.

 

4 tips om in contact te komen met je gevoel

Start de dag met meditatie of yoga

Je hoofd en hart zitten niet altijd op dezelfde lijn. Wanneer zit ik in mijn denken? Wanneer zit ik in mijn gevoel? Als je uit balans bent zijn gedachten meer op de voorgrond. Het is dan een uitdaging om contact te maken met je gevoel. Tijdens een meditatie breng je jezelf tot rust waardoor de mind (het denken) afneemt. Op het moment dat je meer rust hebt in je hoofd, is het makkelijker om in contact te komen met je gevoel.

Als mediteren niet goed bij je past, kun je bijvoorbeeld meer stilte momenten in je dag inbouwen. Zodat je je lijf en je hoofd rust geeft, zodat je de taal van je lichaam beter kunt verstaan. Rusten op bed of op de bank. Tijdens je werk een pauze momentje op het toilet (zonder telefoon). Yoga is een fijne manier om de energie beter te laten stromen in je lichaam, zie mijn blog “yoga voor veerkracht”

 

Maak contact met de natuur

Dagelijks bewust contact te maken met je lichaam en de natuur, helpt je subtiele signalen van je lichaam makkelijker oppikken. Ongemerkt reageer je fysiek op al je emoties. Neem in een prettige situatie eens de tijd om je bewust te worden van alle fysieke sensaties. Je onderwerpt jezelf als het ware aan een bodyscan, waarin je al je lichaamsdelen ‘scant’. Ditzelfde doe je in een onprettige situatie. Met deze oefening krijg je inzicht in de signalen van je lichaam, je komt meer in contact met jezelf. Het is waardevol om je bewust te worden van de mogelijkheden van je lichaam en je grenzen.

♥ Terwijl je de honden uitlaat loop je met je blote voeten door een grasveld of een zandpad

♥ Maak een strandwandeling met blote voeten

♥ Ga iedere dag even naar buiten en maak verwonder je over de planten, bomen, vogels, bloemen… geuren, kleuren!

♥ Wat wil de natuur / jouw omgeving je vertellen?

Ons drukke bestaan heeft ervoor gezorgd dat we blind zijn geworden voor onze omgeving. Vertragen kan hierbij helpen

♥ Slow Living. Leef per week, per dag. Een volle agenda geeft weinig ruimte voor inspiratie en verrassingen

 

Laat je gevoelens toe

Willen voelen en daadwerkelijk toelaten zijn twee verschillende dingen. Vaak willen we ons bewust worden van ons gevoel, echter de mind komt ertussen en deze wil het vervelende gevoel niet voelen. De mind is er goed in om afleiding te zoeken buiten ons Zelf. Hierdoor ontstaat er onrust; je zit niet lekker in je vel, maar weet niet precies waar dat aan ligt.

Je emoties vragen om aandacht! Dat is het enige wat ze nodig hebben. Het leven wil ze aan het licht brengen. Erken de emoties sta de sensaties toe. Dit proces zal net zolang duren in je leven totdat je het voor jezelf hebt getransformeerd.

Voelen en in contact zijn met jezelf, is niet altijd leuk, maar wel heel waardevol. Geef jezelf de ruimte om elk gevoel toe te laten en onderzoek voor jezelf waar je gevoelens vandaan komen. Zo kun je ontdekken waar je plezier aan beleefd en welke ervaringen je energie geven. Ook ga je ontdekken welke ervaringen energie kosten en je een leeg, vermoeid of vervelend gevoel geven.

Wil je leren hoe je in het dagelijkse leven onderscheid kunt maken tussen mind en gevoel, meer zelfkennis? boek dan een inspiratiesessie voor toegankelijke, praktische tools.

 

Drink gedestileerd & gevitaliseerd water

Zie deze blog: https://serenity-coaching.nl/alarmerend-onderzoeksrapport/