Is het nu voor hsp-ers extra lastig in de liefde? Ja, waarschijnlijk wel, misschien moeten we ons daar maar bij neerleggen. Je kunt veel last hebben van sommige dingen, het komt vaak heel nauw. En soms willen we zo graag alleen zijn, daar moet je partner maar begrip voor hebben.

Hanna Bervoets zegt in Psychologie magazine dat ze nooit wil samenwonen. Ze waardeert het prikkelloze bestaan dat ze heeft in haar eenpersoonshuishouden. Samen een beetje hangen, dat kan ze moeilijk. Liever gaat ze de diepte in als ze samen met iemand is. Echt ontspannen doet ze liever alleen, omdat je dan geen energie of lichaamstaal van de ander oppikt.

Als er dan wel contact is, verdiept ze zich in de ander en is ze een oplettende gesprekspartner. Voor sommige hsp-ers vast een herkenbaar beeld. Toch zijn er natuurlijk ook legio koppels die een manier heeft gevonden om goed met elkaar samen te leven. Op hun eigen manier. Een partner die begrip heeft voor de behoeftes van de hsp-er is veel waard. Bij een stel waarbij beide partners hoogsensitief zijn, zal er erder begrip voor elkaar zijn. Bij een partner die niet hoogsensitief is, wordt het lastiger. De behoeftes lopen verder uiteen. Accepteren dat de ander anders in elkaar zit, is niet altijd gemakkelijk. Maar je vult elkaar ook aan: de hsp-er gaat wat meer ondernemen, en de niet-hsp-er wordt zich meer bewust van allerlei signalen. Omdat hsp-ers empathisch zijn en veel rekening houden met andermans gevoelens, voelen ze zich vaak schuldig als ze hun eigen grenzen aangeven. Ze leven dan erg mee met de gekwetste gevoelens van de ander en vergeten zichzelf daarbij.

Zo hebben veel hsp-ers het gevoel dat ze soms tekortschieten als partner. Maar wellicht moeten ze onthouden dat ze ook erg lieve partners zijn, met veel interesse in hun geliefde. Dat ze zorgzaam en creatief zijn en geen spelletjes spelen. Hsp-ers zijn vaak trouw, alleen al omdat ze hechten aan routine en extra prikkels vaak liever uit de weg gaan. En, volgens Elaine Aron, kunnen hsp-ers extra genieten van seks, omdat hun zintuigen zo schep staan afgesteld.

Een tevreden hsp-er is een fijne partner, alleen gaat het er allemaal wat anders aan toe. Coach Annek Tol zegt over de liefde en hsp: ‘De behoeften van hsp-ers in relaties liggen wel wat anders dan die van niet-hsp-ers. Hsp-ers willen bijvoorbeeld vaker alleen zijn: de behoefte om zichzelf te kunnen zijn. Genoeg veiligheid willen voelen om ook sensitief te kunnen zijn. De wens om eerlijkheid, werkelijk contact, ware liefde. Maar ook de behoefte aan zelfbehoud en controle over emoties, twijfel over ‘de goede keuze’, of irritaties over van alles en nog wat zijn typische thema’s in een relatie. Menige hsp-er moet extra kunstgrepen uithalen om zich te kunnen handhaven in een jong gezin’.

Bron: HSP magazine