• Voel je je vaak uitgeblust na een drukke werkdag?
 • Vind je dat je te weinig waardering krijgt op je werk?
 • Ben je al jaren op zoek naar je droombaan, maar staat je gevoeligheid je hierbij in de weg?

 

Een email beantwoord jij niet zomaar

Daarvoor heb je meestal meer tijd nodig dan je collega’s. Je wilt immers de juiste woorden vinden om een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven zonder hierbij te direct te zijn. Volgens jou kan elk woord immers op een andere manier geïnterpreteerd worden.

Een collega confronteren bezorgt jou een vervelend gevoel

Jij kunt je namelijk perfect inleven in emoties van anderen. Niemand hoort graag dat hij onzorgvuldig is geweest of een fout heeft gemaakt. Juist daarom vind jij het vervelend om je collega’s daarop te wijzen.

Gevoelens en stemmingen van collega’s kunnen je uitputten

Ook op de werkvloer voel je alles haarfijn aan. Je merkt meteen als iemand gestrest is of problemen heeft. Deze emoties en gevoelens absorbeer je vaak onbewust, waardoor je overprikkeld of uitgeput kunt raken. Dit geval beperkt zich niet alleen tot de werkvloer, maar neem je vaak ook mee naar huis.

De geur van je collega werkt zo op je zenuwen, maar je durft er hem of haar niet over aan te spreken

Je kunt gevoeliger zijn voor geuren. Wat voor iemand anders een vleugje parfum betekent, komt bij jou vaak als een walm parfum over je heen.

Te felle lichten, een te koude airco, een wiebelende kantoorstoel

Waarschijnlijk heb je het al eens meegemaakt:

 • Een tl-lamp die maar blijft flikkeren
 • Een airco die staat te zoemen of veel te koude lucht blaast
 • Die ene collega die maar blijft ronddraaien op zijn wiebelende kantoorstoel
 • Niemand lijkt er last van te hebben, maar jij kan hier behoorlijk humeurig van worden

Hoe erg je deze dingen ook vindt, je zult je collega’s er niet gauw op aanspreken. Deze problemen en irritaties kun je echter overwinnen en daar ga ik je bij helpen!

 

Waarom de werkplek stressvol kan zijn

Op een werkplek is het zelden rustig. Mensen praten er veel, er wordt heen en weer gelopen, de telefoon rinkelt om de haverklap en leidinggevenden kunnen je behoorlijk onder druk zetten. Sommige mensen krijgen hierdoor meer energie en presteren dan beter. Maar als je meer open staat kun je hier niet zo goed mee om. Herken je dat je vaak extra je best doet om je te bewijzen? Daar zit nu precies het probleem!

Voor sommige opdrachten heb je meer tijd nodig. Als het te druk wordt om je heen, dan presteer je minder goed. Je kan minder hebben, raakt gefrustreerd en je geeft dan soms felle reacties.

 

Welke baan past bij mij?

Misschien heb je al ervaren dat het niet zo makkelijk is om een baan te vinden die passend is. In de zoektocht hier naar toe is het belangrijk dat je je bewust bent van je beperkingen én van je kwaliteiten. Zoek een baan waarbij je je sensitieve gaven optimaal kunt benutten.

Creatieve beroepen

Sensitieve mensen zijn vaak heel creatief. In een creatieve baan kun je je creativiteit kwijt en kun je vaak op je eigen tempo werken. Denk daarom eens na over een baan als fotograaf, interieurspecialist, modeontwerper, grafisch vormgever, bloemist enz.

Een baan in de zorg

Jij kunt emoties en gevoelens van anderen haarfijn aanvoelen. Je denkt vaak over het leven na en bent op zoek naar een diepere zingeving. Dit zijn eigenschappen die je goed kunt gebruiken in de zorg; bijvoorbeeld als verpleegkundige, diëtist, therapeut of dokter. Enig nadeel is wel dat je soms gevoelens van anderen absorbeert. Hier zul je wel stevig in je schoenen moeten staan; probeer dan ook realistisch om te gaan met ziekte en leed.

Computerspecialist

Een baan in de IT is voor sommige sensitieve mensen ideaal. Je kunt zonder al te veel indrukken van buitenaf je helemaal concentreren op wat je doet. Bovendien ben je heel perfectionistisch. Je begrijpt vast wel dat dit een heel belangrijke eigenschap is in de computerwereld. Sensitieve mensen zijn vaak heel nauwkeurige programmeurs, analisten of social media experts.

Wetenschappelijke beroepen

Als sensitief mens denk je vaak diep na. Niet alleen over de zin van het leven, maar ook waarom en hoe alles tot stand komt. Een wetenschappelijk beroep zou daarom goed kunnen passen.

Werken in de natuur of met dieren

Een rustige omgeving is heel belangrijk om goed overzicht te kunnen houden niet ‘vol’ te raken. Werken in de natuur of met dieren is dan ook voor veel gevoelige mensen een echte droombaan. Heb je er ooit al eens aan gedacht om milieu- of plantkundige of dierenverzorger te worden? Heb je al een baan waar je eigenlijk best wel tevreden mee bent? Voel je dat je sensitiviteit je op bepaalde vlakken soms hindert, dan kunnen onderstaande tips je helpen. De meeste sensitieve mensen voelen zich helemaal niet goed in een drukke werkomgeving. Anderen hebben geleerd om met hun karaktereigenschappen op een zodanige manier om te gaan dat ze best tevreden zijn met hun baan.

 

Tip 1: Ken je eigen talenten en noden

Als je zelf je talenten en noden niet kent, dan kun je ook van je collega’s niet verwachten dat ze deze begrijpen. Wat vind je fijn aan je baan en wat vind je minder leuk? In welke omstandigheden presteer je goed? Maak eens een overzicht voor jezelf. Werk je graag alleen of vind je het best wel leuk om met collega’s samen te werken? Werk je graag in stilt of stoor je je niet aan bepaalde geluiden? Als je zelf heel goed weet in welke omstandigheden je het best werkt, dan pas kun je er over praten met je collega’s.

 

Tip 2: Aanvaard dat je soms ‘anders’ bent

Jij voelt je collega’s haarscherp aan. Je reageert daarom soms anders – op bepaalde zaken. Je werkt graag nauwkeurig en vermijdt het liefst tijdsdruk. In de middagpauze kom je liever even tot jezelf dan lekker zitten kletsen. Omdat je je bewust bent van je ‘anders’ zijn doe je wellicht ‘moeite’ om erbij te horen? Je probeert geen opmerkingen te geven, je aanvaardt tijdsdruk en je gaat mee lunchen terwijl je daar eigenlijk geen zin in hebt. Beter niet doen! Je bent nu eenmaal niet zoals je collega’s en jezelf met hen vergelijken heeft geen zin. Als je de zaken niet op je eigen manier aanpakt zal dat alleen maar tot nog meer frustratie en prikkelingen leiden. Blijf lekker (bij) jezelf als je je prettig wilt voelen op de werkvloer.

 

Tip 3: Kom op voor jezelf

Opkomen voor jezelf en anderen uitleggen waarom je op een bepaalde manier reageert kost voor iedereen energie. Hoewel dit voor jou misschien een hele opgave lijkt, is het wel belangrijk om jezelf hierover uit te spreken. Zie het als een soort trainen van jezelf waardoor je meer zelfvertrouwen zult krijgen.

 

Tip 4: Zorg goed voor jezelf en plan rustmomenten in

Je hebt meer tijd voor jezelf nodig dan anderen. Neem die tijd dan ook. Doe je dit niet, dan kun je chronisch overprikkeld raken. Chronische overprikkeling kan leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten. Laat het zover niet komen, ook niet op de werkvloer. Je even van alles en iedereen afzonderen op het werk is echter niet zo makkelijk. De middagpauze is het uitgelezen moment om dit te doen, maar daar blijft het dan ook meestal bij. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen voor en na het werk. Kleine routines zoals hieronder beschreven kunnen je hierbij helpen:

 • Neem voor je naar je werk vertrekt, rustig de tijd om te ontbijten
 • Als het mogelijk is, ga dan met de fiets of te voet naar het werk
 • Luister op weg naar het werk naar rustige muziek of laat de radio uit
 • Zorg voor een aangename werkomgeving: een bloemetje op je bureau kan wonderen doen
 • Beperk je activiteiten na een lange werkdag

 

Tip 5: Maak optimaal gebruik van je talenten

Je kunt intens genieten van eenvoudige dingen, je bent intuïtief en voelt emoties van anderen goed aan. Als je deze talenten optimaal benut, dan zullen je collega’s vast en zeker beseffen dat een heel bijzonder mens deel uitmaakt van hun team!

 

Tip 6: Zorg voor wat groen op je werkplek

Planten staan niet alleen mooi op je werkplek, maar hebben ook tal van andere voordelen. Wist je dat bloemen en planten op je werkplek het stressniveau van werknemers aanzienlijk verlagen? Door even een blik te werpen op een stukje natuur kun je wat tot rust komen. Planten helpen ook om geluiden te dempen en dat komt natuurlijk goed uit. Gedempte geluiden komen minder hard binnen dan felle geluiden.

 

Tip 7: Houd af en toe een grote schoonmaak

Af en toe grote schoonmaak houden op je werkplek is echt een must: dingen die je niet meteen nodig hebt, bewaar je beter in de kast. Stapels dossiers op je bureau kun je een beetje vergelijken met indrukken in je hoofd. Hoe leger je je bureau maakt, hoe meer rust je dat zal geven. Ooit al van de KonMari methode gehoord? Deze methode, ontwikkeld door schoonmaak expert Marie Kondo, stelt dat het belangrijk is om alle dingen die je geen vreugde of rust brengen weg te gooien. Of beter gezegd naar de kringloop te brengen. De kans is natuurlijk groot dat je op je werk heel wat dingen vindt die je geen rust brengen. Alles zomaar weggooien moet je dan ook niet doen. Wel kun je ervoor zorgen dat alles netjes opgeruimd is. Je omringen met dingen die je wel mooi vindt kan net zo goed rust brengen in je hoofd.

 

Tip 8: Een noise cancelling koptelefoon

Komen op je werkplek geluiden te hard bij je binnen, overleg dan of je af en toe een noise cancelling koptelefoon mag opzetten. Het is uiteraard niet de bedoeling deze tijdens een vergadering of een gesprek met een klant te dragen. Maar administratieve taken kun je gerust uitvoeren met een noise cancelling telefoon op. Voordeel hiervan is dat de geluiden minder hard bij je binnenkomen waardoor je productiever kunt werken.

 

Tip 9: Thuis werken

Vind je het af en toe te druk op de werkvloer, bespreek dan met je baas de mogelijkheid om van thuis uit te werken. Ook dit zal je productiviteit verhogen. Eerst en vooral zul je je al minder druk maken om op je werk te komen: geen verkeer, geen overvolle bussen of trams, geen straatgeluiden enz. Je kunt meteen thuis rustig aan de slag, zonder dat je je al druk hebt gemaakt. Als je partner f je kinderen de deur uit zijn, kun je helemaal in stilte werken.

 

 

Geïnspireerd door Alain Aussems en Happinez

Overige bronnen: www.beterinbalans.nl