Omdat hoogsensitieve mensen vaak gericht zijn op anderen, is het voor hen best moeilijk om hun eigen grenzen in de gaten te houden. Ze willen graa het algemeen belang dienen en cijferen zichzelf daarbij soms weg. Als ze moeten kiezen tussen hun eigen wensen en die van de ander, gaan ze vaak voor die van de ander. Kiezen ze voor hun eigen belang, dan voelen ze zich vaak schuldig, wat een vervelende sensatie is.

Het is erg belangrijk dat hoogsensitieve mensen goed gaan aanvoelen wat hun eigen wensen zijn. Omdat ze zo gevoelig zijn, geeft hun lichaam vaak heel duidelijk aan wat het zou willen. Als je daarnaar gaat luisteren, geeft dat enorm veel welbevinden. Als je het negeert, kan het resulteren in allerlei kwalen. Beseffen dat je hoogsensitief bent, kan daarbij helpen: je krijgt veel meer prikkels binnen dan anderen, en verwerkt die ook diepgaander. Dat is alleen fijn als je genoeg rust kunt nemen, méér dan niet-hsp’ers nodig hebben. Het is dus niet zo raar dat je niet hetzelfde tempo wilt aanhouden als mensen in je omgeving.

Annek Tol (1959 – 2018) schrijft in haar boek Hoogsensitiviteit professioneel gezien: ‘Bij coaching van hsp’ers richten we ons niet alleen op het verminderen van de klachten maar ook op het vergroten van de kwaliteiten die bij hoogsensitiviteit horen. En daarmee indirect ook op het vergroten van het zelfvertrouwen, waardoor stress en daarmee samenhangende klachten verminderen. Mijn ervaring is dat het herkennen en versterken van de kwalititeiten van de hsp’er de grootste herstellende impact heeft. Want als je iets hebt om trots op te zijn, dan ga je daar beter voor zorgen’.

Er zijn een aantal aandoeningen die veel voorkomen bij hoogsensitieve mensen. Vaak zijn deze het gevolg van het negeren van stresssignalen. Je lichaam geeft aan dat het niet goed gaat, in de vorm van bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, gespannen spieren, suizende oren of een steeds grotere gevoeligheid voor geluid. In de geestelijke gezondheidszorg blijkt de helft van de cliënten hoogsensitief te zijn. Helaas hebben veel mensen dus veel last van hun hooggevoeligheid.

Bron: HSP magazine