Wat kijk ik uit naar de lezing van Jan Storms op zaterdag 14 maart in Utrecht. Jan Storms is de auteur van Destructieve relaties op de schop, is bewustzijnsdeskundige (M.A.). Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met de begeleiding van mensen – uit problemen en in opwaartse ontwikkeling.

Veel mensen die de prooi worden van iemand die aan psychopathie lijdt, bevinden zich juist aan de andere kant van het spectrum, maar wat maakt hooggevoelige mensen nou zo’n interessante prooi? In de lezing ‘Hooggevoeligdheid versus psychopathie’ geeft Jan Storms antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom komen zoveel hooggevoelige mensen in een destructieve relatie terecht?
  • Hoe kan hooggevoeligheid tegen je werken in contact met een destructieve persoon?
  • Hoe kun je jezelf beschermen tegen destructieve personen?

Het boek heeft mij veel inzichten gegeven over psychopathie, een onderwerp waar weinig over gesproken wordt maar vaak wel grote problemen geeft en effecten heeft in de maatschappij. Dit boek is geen roman, verre van, toch had ik het in een week uit; leest als een trein en tot op de laatst bladzijde bleef het mijn aandacht vasthouden.

Psychopathie is een ernstige stoornis van het geweten. Je geweten is je innerlijke sturing die je ontwikkeling draagt in verbondenheid met anderen. Bij ongeveer één op de twintig mensen is het licht van hun geweten zo zwak dat zij zich innerlijk niet kunnen ontwikkelen. In relaties hebben deze mensen weinig te bieden en vaak richten zij met bedrog, manipulaties en (psychisch) geweld grote schade aan.