Ken je dat gevoel dat je nog zóveel moet doen, maar je al moe wordt bij de gedachte om eraan te beginnen?

Of heb jij het idee dat je altijd maar met werk bezig moet zijn? Ik ken dat gevoel wel, of beter gezegd: ik kende dat gevoel. Als sensitief mens kun je jezelf volledig uitgeput voelen door onrust. Dit kun je heel lang volhouden, totdat je gaat merken dat je het niet meer volhoudt. Je wordt ziek of krijgt andere klachten waardoor je weet: dit zou wel eens een signaal kunnen zijn dat ik mijn leven anders in mag gaan richten!

Het maken van een dagplanning was voor mij de oplossing, ik voelde me weer energiek en wist precies waar ik aan toe was; iedere dag opnieuw! Sinds ik mijn dagen efficiënt en praktisch indeel, heb ik veel meer overzicht en weet ik precies wat ik wanneer moet doen. Een ideale uitkomst voor mij. Uiteraard wil ik jullie de ‘kneepjes’ van het dag indelen niet onthouden! Ik geef je tips:

 

Tip 1: Bewust de dag door!

Wat mij ontzettend helpt is om de dag te starten met gezonde voeding. Om maar wat te noemen: volle vegan kwark met havermout of haver zemelen; het liefst met nog een half gesneden avocado erbij. Mijn lijf vindt het fijn om gevoed te worden met krachtige voedingsstoffen. Ik ben dankbaar voor mijn leven en ben dus graag zuinig op mezelf.

Tip 2: Rust, reinheid, regelmaat


Naast een gezond ontbijt, werkt het voor mij het beste om mijn dag te starten met een meditatie. Dit doe ik bijvoorbeeld 25 minuten. Soms in volledige stilte, maar ook wel eens met een zelfhypnose of geleide meditatie.

Tijdens het invullen van mijn dagplanning zorg ik ervoor dat ik voldoende rustmomenten tussen de activiteiten in plan, zodat ik mezelf gedurende dag steeds even kan ‘opladen’. Een rustmoment kan een meditatiemoment zijn, of een wandeling in de natuur. In ieder geval ben ik tijdens deze oplaadmomentjes even weg van mijn werkomgeving.

In mijn dagplanning neem ik als uitgangspunt mee dat ik voldoende in beweging wil zijn. Ik functioneer nu eenmaal niet als ik de hele dag op één plek moet zitten. Tussendoor een wandeling of een boodschap doen om ‘in beweging’ te zijn zorgt ervoor dat ik in de juiste flow blijf.

Zodra mijn rust, reinheid, regelmaat in balans is met voldoende lichaamsbeweging en lichamelijke gesteldheid voel ik mezelf opgeladen, met als gevolg dat ik meer focus heb en creatiever ben gedurende de dag. Dit blijkt overigens ook uit meerdere onderzoeken.

Omring jezelf met positieve mensen, om je eigen energietrilling te verhogen. Een hoge vibratie is nodig om fijn de dag door te kunnen komen.

 

Tip 3: Inplannen van activiteiten en werkzaamheden


Ik kies er heel bewust voor om mijn week niet té vol te plannen: op die manier houd ik ruimte voor mezelf over en kan ik de dingen doen die ik belangrijk vind ik het leven. Deze tip wil ik je absoluut meegeven! Heb jij het idee dat jij van alles moet, omdat dit van jou verwacht wordt? Met dit gevoel heb ik ook jaren rondgelopen, tot ik niet meer kon; ik was volledig uitgeput.

Voor een lange tijd ben ik veel te veel bezig geweest met werk, wat voor mij absoluut een valkuil was. Jaren lang heb ik mezelf geleefd en uitgeput gevoeld in het leven. Ik leefde op de automatische piloot: werken, eten, slapen. En dat de volgende dag weer opnieuw.

Ik was ervan overtuigd dat dit van mij verwacht werd vanuit mijn omgeving. Ik had er werkelijk geen idee van hoe ik mezelf kon ontspannen. Dit uitgeputte gevoel brak mij op en dus besloot ik een manier voor mezelf te gaan zoeken waarmee ik mijn ontspanning kon vinden én uiteindelijk mijn werkzaamheden met nieuwe focus kon oppakken. En, ik kan je vertellen: die manier heb ik gevonden!

Tussendoor lekker wandelen of creatief bezig zijn hebben mij absoluut geholpen om tijdens drukke werkdagen even écht in het ‘hier en nu’ te zijn. Enkele jaren geleden kwam ik daarnaast ook in contact met hypnotherapie, yoga en meditatie. Vanaf dat moment is er een wereld voor me open gegaan,

Wat ik merk bij mezelf is dat ik meer kwaliteit kan geven aan mijn werkzaamheden, omdat ik voorafgaand een sessie aan ontspanning heb gedaan, zoals een wandeling of meditatie. Dat laat maar weer zien dat ontspanning zoveel belangrijker is dan jezelf (onbewust) uitputten door bezig te zijn met van alles wat niet belangrijk is!

 

Tip 4: Gebruik een agenda: papieren of digitaal


Ik werk het liefst met een papieren agenda. Tastbaarheid voelt voor mij het meest vertrouwd, zelfs in 2021 😀 In mijn agenda staat mijn planning voor de hele week, of zelfs voor de maand. ’s Ochtends, nadat ik rustig ben opgestaan, ga ik (naar behoefte) mijn dagplanning opschrijven. Soms laat ik de dag organisch invullen, op gevoel. Met een (tijd)schema creëer ik overzicht voor mezelf. Positieve gevolgen van dit schema zijn houvast, efficiëntie en structuur. Dit geeft mij veel rust in het hier en nu. Leven met aandacht is voor mij belangrijker dan productiviteit. Ik blijf gedurende de dag voelen wat mijn lijf nodig heeft en aan kan, hiermee bewaak ik mijn grenzen en blijf ik trouw aan mezelf.

 

Tip 5: Wat heb ik er aan?

Vraag jezelf gedurende de dag af wat je aan een bepaalde activiteit hebt. Wat levert het op? Levert het überhaupt iets op? Of levert het niets op en kan ik er net zo goed geen aandacht aan schenken?

Voorbeelden van ‘urgente’ zaken: crises van andere mensen, dringende problemen, projecten met deadline, klachten, rapportages.  Voorbeelden van belangrijke zaken: planning en voorbereiding, gezondheid en bewustzijn, ontspanning, werken aan jezelf. De challenge is om hier een goede balans in zien te vinden.

Hoeveel tijd besteed je aan:

-crises van anderen?
-onnodige onderbrekingen?
-(weinig toevoegende) vergaderingen?
-telefoontjes?
-vluchtactiviteiten zoals gamen, roken en destructief gedrag?
-social media, internet en TV?
-post en mail?

Nooit meer vergeten

  • Plan voldoende rustmomenten in je dag!
  • Begin je dag in te plannen met momenten voor jezelf; want als je tijd voor jezelf creëert, kun je met meer flow en aandacht bij de overige activiteiten aanwezig zijn. Prettig voor jezelf, en voor anderen.

Uit ervaring weet ik als ik mijn hele week vol plan, ik dan vaak halverwege de week mezelf op een energie-lek betrap. Of misschien in het weekend niet meer optimaal kan genieten en dat is niet liefdevol naar mezelf toe, toch?

Om je een idee te geven van mijn dagindeling, geef in je een voorbeeld van hoe mijn ideale dag eruit ziet:

07:30               opstaan en klaarmaken voor de dag ( douchen, aankleden, ontbijt)
08:30               mediteren
09:00               wandeling
10:00               sessie
11:30               koffiepauze
12:00               sessie
13:30              lunch
14:00              vrije invulling naar behoefte
15:00              doen wat op dat moment goed voelt werk of ontspanning

Hoe kan ik je helpen met het maken van een dagindeling?

Ben je uitgeput of heb jij het idee dat jouw dagplanning efficiënter kan? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en kan niet wachten om samen aan de slag te gaan om ook jouw dagen lichter te maken. Stuur me gerust een mailtje!