Wat doe jij om je lichaam en ziel te voeden? Om je Zelf als mens liefdevol te empoweren? De meest gestelde vragen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

“Hoe weet ik wat mijn grens is?”

Wat ik vaak hoor is dat mensen het lastig vinden om de eigen grenzen te voelen. Omdat deze nog niet ontdekt zijn gaan anderen er dan ook vaak (ongemerkt) overheen. Totdat je er last van krijgt. Soms is de ervaring dat er een soort rem mist, waardoor je je vooral door anderen laat leiden. Bijvoorbeeld bij het drinken van alcohol tijdens een gezellig samen-zijn of op het werk als je lichaam hartstikke vermoeid is en toch door moet gaan. Je bent je er bewust van geworden dat je over de eigen grenzen bent gegaan, omdat je je daarna overprikkeld of energieloos voelt. Op het moment dat je je eigen grenzen nog niet kunt voelen moet er eerst in de buitenwereld van alles voorvallen om je tot deze ontdekking te laten komen. Het zou kunnen dat anderen misbruik van je maken omdat je moeite hebt om nee te zeggen. Je merkt dat je vaker geleefd wordt dan dat je zelf echt leeft, wat na een tijd opbreekt.

Dankzij metaforische spiegels en praktijkoefeningen kun je inzichten krijgen in jouw eigen grenzen en vooral ook leren om deze aan te geven. Hoe stevig sta jij in de wereld? In één sessie kunnen er al veel kwartjes vallen.

 

“De dagelijkse bezigheden kosten mij veel moeite. Hoe kan ik hier structuur in brengen zodat ik nog energie overhoud voor tijd met mezelf?”

Door prioriteiten te stellen kun je orde in de chaos brengen.

 1. Maak een overzicht van zaken die nog moeten gebeuren en kijk in het moment wat je kunt doen. Een grote valkuil voor veel mensen is dat ze teveel to do activiteiten achter elkaar inplannen waardoor er juist niets meer uit handen komt.
 2. Voel in het moment wat passend is om te doen met een gezonde dosis discipline, wees niet te hard voor jezelf.
 3. Onderzoek eens hoeveel rustmomenten je op een dag inbouwt.
 4. Hoe start jij de dag? Meteen hurry-up nadat de wekker is gegaan? Grote kans dat je dan de rest van de dag vanuit een vol hoofd handelt.

 

Mij helpt het om 10 minuten een ademhalingsoefening te doen en daarna nog 15 minuten yoga, zo start de dag lekker relaxed en kun je de flow volgen vanuit een coherente staat. Je ademhaling, hart en brein zijn juist op elkaar afgestemd dat zorgt voor balans.

 

 

“Ik kan zo moeilijk nee zeggen tegen anderen, wil anderen graag helpen. Daardoor blijft er zo weinig tijd over voor mezelf”

De zogenaamde pleasers onder ons, ja ik ontmoet ze regelmatig. Wat interessant is om te onderzoeken of in kaart te brengen is waarom je “ja” zegt tegen anderen en daarmee “nee” zegt tegen jezelf.

 • Wat maakt dat je erkenning en waardering buiten jezelf zoekt?
 • Wat maakt dat je bevestiging nodig hebt van anderen?
 • Of wil je gewoon iedereen te vriend houden uit angst voor afwijzing?
 • Wat levert het je op om zo je best te doen?

Welke ontdekkingen kom je tegen als je aan de slag gaat met jezelf

 • Je kunt ontdekken dat er onverwerkt verdriet over bepaalde situaties naar boven komt
 • Je gaat kennismaken met diepere lagen in jezelf (ontwaken)
 • Je gaat knopen doorhakken, bijvoorbeeld voor jezelf kiezen
 • Je gaat helderder zien: wat is gezond voor mij en waar kan ik beter afscheid van nemen
 • Je gaat inzichten krijgen in jezelf (patronen en gedrag)
 • Als je met jezelf aan de slag gaat veranderd de omgeving automatisch mee
 • Vele aha-momenten omdat je de ontdekkingsreis in jezelf bent aangegaan
 • Herkenning en erkenning (gewaar worden) van dingen in jezelf en jouw omgeving
 • Je raakt vertrouwd met antwoorden en handelen vanuit intuïtie i.p.v. rationeel handelen
 • Antwoorden vinden in jezelf, je zoekt ze niet meer in de buitenwereld
 • Je komt meer in je lijf, uit je gedachten en ontwikkelt een open hart: ontvankelijk voor inspiratie

 

Welke vragen ik had toen ik ontdekte dat ik HSP ben

Feest der herkenning

In deze fase was ik veel aan het lezen. Wat is HSP en wat ervaar ik bij mezelf, waar loop ik tegenaan. Ik ging herkennen wat er aan de hand was en werd me bewust van mijn gedragingen en emoties, ik kon het gaan kaderen. Gelukkig is het geen ziekte maar een karaktereigenschap. Zo leerde ik mijzelf stapsgewijs beter kennen.

Erkenning

Dit was een complexe fase voor mij omdat ik niet wist hoe ik het toe moest passen. Daarmee bedoel ik dat met weten er nog niet direct een oplossing is. Ik had tijd nodig om zowel de theorie als de praktijk op me in te laten werken. Het hielp mij om naar lezingen te gaan en mensen (gelijkgestemden) te ontmoeten.

Expressie

In deze fase ga je over tot actie. Je hebt door dat als je niets doet dat je dan in het oude patroon blijft en dat is niet de oplossing. Jij wil weer blij in het leven staan. Je wil graag verandering en daardoor kom je in actie.

Omgaan met mijn sensitiviteit en dit integreren in mijn leven duurde een tijd. Regelmatig liep ik tegen een muur van onbegrip op.  In mijn omgeving en bij de huisarts. Resultaat was dat ik soms geduld en vertrouwen verloor en me onbegrepen voelde.

Loslaten

De onrust van het ‘zoeken’ naar houvast verdween voor mij. Ik werd bewust sensitief in plaats van onbewust sensitief. Dat gaf al veel rust: mijn mindset veranderde en kon daardoor meer aanwezig zijn bij de dingen in het hier en nu. Puzzelstukjes vielen steeds meer op zijn plek.

 

De ervaring van Rita

Dorke stelt de goede vragen en gaf me de veiligheid en het vertrouwen wat ik nodig had om me te kunnen overgeven aan wat er was. Heel bijzonder. Dorke kan op de juiste momenten zorgen dat je over drempels heen durft door de juiste dingen te zeggen als een soort aanmoediging. Ik heb er veel aan gehad; ik heb vooral veel inzicht gekregen. Ik ben in mijn kracht gaan staan, ben stappen aan het zetten die ik al heel lang wilde zetten maar nooit durfde vanuit onzekerheid. De sessies hebben hier zeker een bijdrage in geleverd. Al met al een mooie positieve ervaring.

 

Wil je graag in actie komen en met jezelf aan de slag? Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in enkele minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om weer écht te gaan leven. In liefde en vrijheid.