Meer connectie met jezelf
Bij jezelf blijven. Wat betekent dat nou eigenlijk? Ik zie het als een bewustwordingsproces waarin je positief bent afgestemd op / met jezelf. Je gaat de dag door terwijl je blijft checken bij jezelf. Hoe voelt dit? Vanuit daar dan keuzes maken. Jezelf motiveren maar ook ondersteunen als dat nodig is. Goed voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen.
Als je ‘s ochtends wakker word zijn je gedachten en aandacht vaak overal, behalve bij jezelf. Bij de wekker, de kinderen, opstarten van de dag, wat je allemaal moet doen vandaag… Herkenbaar? Wat zou het je opleveren als je leert te vertragen? Meer connectie met hoe je je voelt, en jezelf daar op afstemmen: daar gaat het uiteindelijk om.
Oke. Helder. Wat zou de volgende stap kunnen zijn? Juist ja, nu je meer tijd voor jezelf hebt mag je ook eens meer gaan voelen en ZIJN in het moment. Kijk eens kritisch naar je weekplanning en wat is nu echt belangrijk? Is er voldoende tijd voor jezelf ingepland? Wat voor gevoel krijg je als je naar je planning kijkt? Ben je jezelf ook bewust van wat je de hele dag door tegen jezelf zegt?
Friendly reminder: Weet waar jij je energie in stopt. In deze tijd kun je het beste de energie in jezelf steken.
5 tips om bij jezelf te blijven
Tip 1 Doen wat goed voor jou is
Hiervoor is wel wat innerlijke discipline nodig:
Je gaat in de ochtend en avond even mediteren. Elke dag even inchecken bij jezelf. De oorspronkelijke betekenis van discipline / inspanning is: dat doen wat goed voor jou is. Als je discipline vervang door “Ik ga elke ochtend even doen wat goed voor me is of ‘s avonds even zitten en doen wat goed voor me is”. Dan krijgt het meteen een heel ander gevoel.
Als je elke dag even incheckt bij jezelf, weer even terugkeert op je diepste bestaansgrond, dan doe je wat goed voor je is. Je kunt het zien als een soort geestelijke hygiëne.
Neem gerust contact op voor een – audio bericht voor op je telefoon – door mij ingesproken geleide meditatie.
Tip 2 (Emotionele) aandacht voor jezelf
Emotionele aandacht is naast zuurstof, drinken en eten een van de belangrijkste levensbehoefte. Wanneer baby’s geen emotionele aandacht krijgen, sterven ze. Dat geldt ook voor jou. Wanneer jij onvoldoende emotionele aandacht krijgt, heeft je leven weinig zin. Je wordt down, futloos en depressief. Je ervaart het leven als een grote leegte.
Mensen zijn sociale wezens en hebben allen behoefte aan geborgenheid, warmte en liefde van anderen. Emotionele aandacht voor elkaar is nodig. Het houdt je in leven. Je voelt je geliefd, begrepen, verbonden en waardevol. Plan vanaf nu minstens één dag in de week iets in voor jezelf waar jij een warm hart van krijgt, waar jouw bloed sneller van gaat stromen. Het liefst een activiteit waar je de volledige aandacht voor jezelf hebt.
Tip 3 Luister naar jezelf
Naar jezelf luisteren, is voor veel mensen erg lastig blijkt in de praktijk. Aangezien dit een belangrijk onderdeel van bij jezelf blijven is, is het goed om er gericht mee aan de slag te gaan. Naar jezelf luisteren heeft niet alleen te maken met je eigen normen en waarden en daar trouw aan blijven, maar vooral ook met dat welbekende onderbuikgevoel dat meer dan eens goed zit.
Naar jezelf luisteren betekent niet dat je je niet kunt aanpassen aan anderen, maar wel dat je weet wanneer je dat niet wilt. Het betekent niet dat je niet flexibel kunt zijn, maar wel dat je daarbij niet over je eigen grenzen gaat.
Tip 4 Geef je grenzen aan
Iedereen heeft grenzen. Die grenzen kunnen te maken hebben met dingen die je wel of niet wilt doen, maar die grenzen kunnen ook gevoelsmatig zijn. Op het moment dat jij je ergens niet prettig bij voelt, dan mag je dat toegeven of aangeven. Daar is niets mis mee en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. Dat naderen er geen moeite mee hebben of dat anderen misschien teleurgesteld in je zijn of boos op je worden omdat jij aangeeft dat jij het niet prettig vindt, doet er niet toe. Het maakt het uiteraard wel enger om je grens daadwerkelijk aan te geven, maar die grens (laten) overschrijden omdat je je mond niet open durft te trekken, is eigenlijk nog veel vervelender.
Durf aan te geven wat je wel en niet prettig vindt, hoe eng je dat misschien ook vindt. En misschien nog belangrijker: durf het toe te geven naar jezelf. Want dat is vaak nog het meest lastig.
Tip 5 Investeer in jezelf
Als je wilt leren om bij jezelf te blijven, is het belangrijk dat je weet wieDan kun je eens onderzoeken om een traject te gaan volgen dat zich hierop richt. je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Daardoor ben je namelijk in staat om keuzes te maken die bij je passen. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar jouw gevoel en dat je daarop durft te vertrouwen. Dat wat anderen vinden en denken, staat namelijk los van wie jij bent en wat jij vindt en denkt.
Heb je moeite met bij jezelf te blijven? Of weet je niet goed hoe je dat zou moeten doen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kun je er eens over nadenken om een traject te gaan volgen dat zich hier op richt. Kijk hiervoor op de pagina Aanbod – Trajecten op maat.