De laatste maanden heb ik mij opnieuw beziggehouden met waarom ik in mijn leven regelmatig heb geworsteld met het thema bestaansrecht. Waarom vond ik het lastig om op Aarde te ZIJN? Waarom had ik vaak het gevoel er niet helemaal bij te horen, me anders te voelen, behoefte om me af te zonderen?

Er kwamen dit jaar mooie nieuwe mensen op mijn pad en daarmee een aantal geweldige boeken. Het boek “Hoogbegaafd temperament Herkennen en begrijpen vanuit hoogsensitiviteit” door Elisabeth Umans heeft mij veel erkenning gegeven over hoe ik jaren mijzelf heb aangepast als kind in scholen en later in werksituaties. Telkens bijstellen naar beneden heeft me regelmatig aan mezelf doen twijfelen. Zo kostte het mij járen om de vinger uiteindelijk op de zere plek te kunnen leggen.

 

Zelfonderzoek: wat wordt ons als kind verteld?

Wat ben ik blij dat er vroeger weinig aan mij is voorgelezen uit sprookjes. Alhoewel er wel een interesse was in vertellingen en sprookjesfilms, had ik meer met eigen avonturen maken in de echte wereld. Mijn geluk is dat de televisie nooit zo mijn aandacht heeft getrokken. Zijn sprookjes echt of zijn het leugens? Waarom werd ik als kind al geconfronteerd met een innerlijke weerstand?

Nooit zal ik dit vergeten; het was in groep drie sinterklaastijd. In het buurthuis op schoot bij sinterklaas was net zo ongemakkelijk als aandacht hebben voor de TV. Iedereen deed mee aan het toneelstuk, terwijl ik zeker wist dat hier een spel gespeeld werd. Alles was nep aan de Sint, zijn baard, zijn kleding. Eveneens vielen de Pieten door de mand. Wat ging er veel om in dat kinderhoofdje van mij. Nooit meer vergeet ik de emotie die ik van binnen ervoer. Moeilijk om dit in woorden te vatten en ik wist dat het niet klopte. Werd er echt van mij verwacht dat ik hieraan mee deed? Ja, de wereld was soms best bedreigend voor mij. Ik was dus al een vroeg bewust kind. Herken je hier iets van? Hoe werkt zelfonderzoek voor jou?

 

Ga nooit klakkeloos mee in de verhalen van een ander

De macht uit handen geven, iets wat we onbewust toch regelmatig doen. We zijn dan niet meer met alle aandacht bij onszelf. We kunnen dus concluderen dat het ons kwetsbaarder maakt om ons mee te laten sleuren in de verhalen van anderen. Hoe zou het zijn als we gewoon helemaal onszelf kunnen zijn? De meeste mensen dragen een masker aangepast aan de situatie of omgeving waar ze op dat moment zijn. Er wordt dan iets gecamoufleerd. Bijvoorbeeld een onderliggende angst, zoals de angst om afgewezen te worden.

Het is de kunst om je eigen schaduwkanten te ontdekken. Op het moment dat je je eigen valkuilen helder krijgt, ga je sneller ontdekken welke mensen, situaties of ideeën wel bij jou passen. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer vrede en vreugde je in je eigen leven gaat ervaren. Het eigen domein heeft te maken met integriteit. Het is een heilig iets, tijdens de training wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed, zowel in theorie als praktijk.

 

Meer begrip voor jezelf

Het is essentieel om tijd met jezelf door te brengen, zowel in de rust als in de stilte. Zo geef je jezelf de kans om meer voeling te krijgen met wie jij bent en wat jouw behoeften zijn. Door het aanvaarden en doorvoelen van onze pijnstukken zuiveren we onszelf uit naar een hoger bewustzijn.

Het boek “Vrouw Holle en het Gouden hart” door Annine van der Meer, heeft mij bevestigd in wat ik al jaren in mijn onderbewuste wist:

We zien nu steeds meer dat de wereld waarin we opgroeiden anders is dan wij dachten. Het is de tijd van openbaringen. Waarom hebben wij dit ervaren? Een nieuw puzzelstukje mocht ik leggen door het lezen van het bovenstaande boek. De wezenlijke oer Wijsheid is decennia onderdrukt geweest op allerlei manieren. Onderstaande boeken gaan je helpen meer begrip voor jezelf te krijgen en daarmee de wereld om je heen beter te begrijpen.

 

Boekentips:  

Hoogbegaafd temperament Herkennen en begrijpen vanuit hoogsensitiviteit – Elisabeth Umans

www.elisabethumans.com

Vrouw holle en het gouden hart – Annine van der Meer

www.pansophia-press.nl