Online Masterclass

Van ziek zijn tot herstel

Anorexia nervosa, eetstoornis (AN)

Degene die lijdt aan anorexia nervosa is overdreven bezig met zijn/haar gewicht en figuur. Zij/hij is bezeten door de wens gewicht te verliezen. Daarom eet zij/hij steeds minder en de variatie in de voedselkeuze wordt steeds beperkter. Het hongergevoel wordt onderdrukt. Het gewichtsverlies gaat geleidelijk en is niet altijd het belangrijkste kenmerk in een vroegtijdige fase van de ziekte.

Sociale en psychologische kenmerken zijn vaak eerder zichtbaar. Al vroeg tijdens het proces van obsessief lijnen en vermageren wordt het contact met vrienden verminderd. Veel mensen met anorexia nervosa komen in een isolement terecht. Dit heeft uiteraard zeer negatieve gevolgen voor de normale ontwikkeling tijdens de jeugdjaren, waarin het leggen van contacten en het leren omgaan met anderen juist erg belangrijk zijn. Doordat het lichaam steeds magerder wordt, worden gevoelens minder sterk en worden bepaalde behoeften verminderd. Vaak is er in het begin van het lijnen en vermageren een gevoel van trots en superioriteit. Maar na verloop van tijd worden veel mensen met anorexia nervosa neerslachtig en soms zelfs uitgesproken depressief. Het leven wordt dan ervaren als doelloos en sommigen gaan zelfmoordgedachten koesteren.

Mensen met anorexia nervosa worden vaak gezien als flink en betrouwbaar, als gevolg van de hoge prestaties die ze vaak leveren. Bijna steeds eisen ze van zichzelf dat ze perfect zijn en falen in de ogen van anderen is onverdraaglijk. Maar zelf ervaren ze dat ze tekort schieten en nooit goed genoeg zijn. Ze zijn erg gevoelig voor mislukkingen en als ze de verwachte resultaten niet voor 100% halen, wordt dat als een nederlaag gevoeld. Als een persoon aan de hiervoor genoemde criteria voldoet, moet men denken aan een ernstige situatie die deskundige hulp vereist, ook al ontkent de persoon in kwestie de stoornis. We spreken van een gematigde eetstoornis als er niet aan alle criteria wordt voldaan.  Gematigde stoornissen dienen wel serieus genomen te worden, omdat ze een begin kunnen zijn van een verdere ontwikkeling in negatieve richting.

Bron: Jeugd & eetstoornissen

Roadmap: Story of hope

Deze ziekte is te overwinnen. Kijk maar naar mij, ik ben er nog! Jarenlang was het chaos in mijn hoofd en was ik de verbinding met mijn hart compleet verloren. In deze online Masterclass neem ik je mee in mijn ervaringen met anorexia. Het gaat ook over andere controle stoornissen zoals bijv. verslavingsgevoeligheid.

Linda van Schendel stelt mij de belangrijkste vragen. Zij is therapeut, psycholoog en eigenaresse van Happinest.nl Stuur mij een bericht via de contactpagina of per Whats App indien je interesse hebt in dit product.

Beschrijving

Ervaringsdeskundige aan het woord

Handvatten om met eigen proces aan de slag te gaan

Metaforische spiegels

Op andere manier naar het leven gaan kijken

Je krijgt erkenning en herkenning voor jezelf

Voor iedereen die meer over deze ziekte te weten wil komen

  • Na betaling ontvang je de video opname: het complete interview van Dorke Verhagen door Linda van Schendel.

  • De duur van deze opname is 37 minuten en je ontvangt deze direct na je bestelling in je mailbox.

  • Deze link is 10 dagen geldig.