Hoe zit jij in je vel?
Connecting the dots
Bijna 20% van de mensen is hoogsensitief, terwijl hier nog weinig bekendheid over is. Mensen lopen tegen dingen aan en weten niet dat dit bestaat. Dit kan gelden omdat men vastloopt in de werksituatie, maar ook met kinderen in de opvoedingssituatie en op school. Er zou meer herkenning en erkenning in de huidige samenleving mogen komen wat betreft dit onderwerp. Wanneer je leert de punten tussen emotie en gedachte-inzicht te verbinden, begint groei en genezing.
Dit inzicht komt vaak pas nadat er ingrijpende gebeurtenissen op je pad zijn gekomen. Dit kan een aanleiding zijn om op zoek te gaan naar antwoorden, “wat is dit!?”. Op het moment dat er een opheldering is gekomen kan er meer sturing aan het eigen leven worden gegeven. Er zijn bijvoorbeeld meer rustmomenten op een dag nodig om alles te kunnen verwerken. Zo leer je stapsgewijs beter te luisteren naar je eigen lichaam. Het zenuwstelsel krijgt namelijk veel te verwerken omdat de filter mist, komen alle indrukken binnen via de zintuigen wat een intense ervaring kan zijn. Daarnaast kan er niet altijd genoten worden van ‘leuke uitjes’, zoals festivals en bijeenkomsten door de enorme hoeveelheid prikkels die waargenomen worden.
geen ziekte maar een gave
Op het moment dat je zelf niet bewust bent dat je sensitief bent ervaar je toch lasten. De huisarts verwijst je door naar de GGZ. Maar ook bij de GGZ is er nog veel onwetendheid over hoogsensitiviteit. Vaak worden er zelfs foute diagnoses gesteld en medicatie voorgeschreven zoals antidepressiva, terwijl er sprake is van hoogsensitiviteit. Het is geen ziekte maar een karaktereigenschap met een grote gevoeligheid voor (interne en externe) stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op deze informatie. Indien er op de juiste manier omgegaan kan worden met sensitiviteit is het een prachtige karaktereigenschap met vele voordelen.
Je voelt je anders en niet begrepen
Is een veelgehoord probleem. Mensen begrijpen vaak niet hoe jij de dingen ervaart en voelt. Je bent ook anders dan een niet sensitief / gemiddeld mens. Je neemt prikkels anders waar. Als het ware mist er in onze hersenen een ‘filter’ wat er voor zorgt welke prikkels wel en niet hoeven binnen te komen. Omdat deze ‘filter’ mist, komt er een overload aan stimuli op ons af waardoor het lichaam heel veel tegelijk te verwerken krijgt in een kort tijdsbestek. Door je “anders zijn” te omarmen en te aanvaarden gaat het een stuk vloeiender in het leven. Tevens kun je bewust meer rustmomenten op een dag inbouwen zodat je tijd neemt om alle indrukken te verwerken.
Je denkt veel na en piekert vaak
Je hebt vaak allerlei gedachten en vindt het belangrijk hoe een ander over je denkt. “Ik heb toch niets verkeerds gezegd?!” Met als gevolg dat je in twijfel en onzekerheid achterblijft. Lang en veel nadenken heeft te maken met je diepgaande verwerking. Je bekijkt zorgvuldig alle opties en weegt de risico’s en kansen af om uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken. Soms staat dit te sterk afgesteld en dan stop je wel maar zie je vaak mogelijke risico’s en is het lastig om direct in actie te komen. Wat kan helpen is om de tijd te nemen om te voelen als je niet direct een keuze kan of wilt maken. Je komt dan op een later moment terug om volledig in je eigen kracht je weloverwogen beslissing te delen.
Je bent snel overprikkeld
Je voelt je snel overweldigd door alle indrukken van het leven. Soms heb je het gevoel dat het leven te snel gaat. Omdat sensitieve mensen meer ervaren in het leven (open staan), raakt het filtersysteem sneller vol. Het centrale zenuwstelsel moet daardoor altijd harder werken met als gevolg vermoeidheid of zelfs uitputting. Plan daarom je agenda niet te vol en besteed regelmatig tijd met jezelf. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de natuur of doe een rustgevende meditatie in een ruimte waar je alleen kunt zijn.
Je hebt een intens verlangen naar verbinding
Daarbij merk je dat je anderen nodig hebt om je verbonden te voelen. Je verleden heeft jou gevormd tot wie je nu bent. Misschien heb je ontdekt dat je altijd opzij hebt moeten stappen omdat een ander gezinslid / leden de aandacht kregen. Of hadden je ouders een drukke baan en werd er weinig tijd aan jou (emotionele) behoeften besteed. Op het moment dat je tijd alleen doorbrengt, gaat je aandacht niet naar jezelf maar naar afleidingen zoals snoepen, eten, TV kijken en sociale media. Hier kun je je uren mee bezig houden. Met als gevolg dat je niet tot jezelf kunt komen en je op een onbewuste manier een bepaalde vorm van stress en ongenoegen ervaart.
Wat kan helpen om je weer verbonden te voelen:
Een huisdier kan een bron van troost zijn
Doe dingen waar jij blij van word, verwen jezelf met een voetenbadje en luister naar mooie muziek
Maak connectie met je hart en ontdek waar jij behoefte aan hebt
Doe iets creatiefs
Weet dat je niet alleen bent
Zoek iemand waar je je verhaal mee kunt delen, zodat je je gesteund voelt.
Vraag je quick scan aan
Hoe doe ik de test?
Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Neem er de tijd voor. Beantwoord iedere vraag al naar je gevoel je ingeeft. Omcirkel dát antwoord waar het gewicht van je gevoel het meest naar uitgaat ook al herken je je niet in alles van het betreffende antwoord. Als er twee antwoorden voor je van toepassing zijn kies dan dat antwoord waar je gevoel het meeste naar uit gaat.
Wees eerlijk in het kiezen van je antwoorden ook al vindt je denken dat misschien lastig. Tel vervolgens op hoe vaak je A, B en C hebt gekozen en vermeld dat onderaan de test. Na het invullen van je gegevens word je direct doorgestuurd naar de video’s waarin je de test kan doen.
Test je flow
Hoe zit jij in je vel?
Doe de quick scan!
Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in enkele minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om weer écht te gaan leven. In liefde en vrijheid.