De weg naar zelfbevrijding begon voor mij twintig jaar geleden op het moment dat ik werkelijk ging erkennen dat ik in een crisis zat (anorexia nervosa). Toegeven aan jezelf dat het niet goed met je gaat, is al een grote realisatie. Soms ben je gewoonweg blind voor waar je in zit omdat de pijn zo overheersend is. En dat was ik in die tijd, verblind door de sluier der vergetelheid. Ik was verstopt voor het leven, omdat de realiteit te heftig was om te aanvaarden. Maar wat was er dan diep van binnen? Dat was op dat moment onzichtbaar maar wel voelbaar. Het bleek mijn leven levensopdracht te zijn om dat helder te krijgen en te onderzoeken. Coping (aangeleerd gedrag) kan ons helpen om met een situatie in ons leven te dealen om daarmee tijdelijk de pijn te verzachten. Totdat het je gaat opbreken.

Mijn onderbuikgevoel gaf duidelijk aan dat de reguliere zorg niets voor mij zou kunnen betekenen. Alsof ik geen verbinding voelde met deze beperkte manier van werken. Dat was dus geen optie, maar hoe moest ik dan verder?  

 

Het brengt me niks

Wat brengt het jou om jezelf bezig te houden? Jezelf bezighouden met doen, doen, doen. Te veel hooi op je vork. Onderzoek het eens voor jezelf? Afleidingen zoeken is een tijdelijke oplossing voor een emotioneel probleem. Natuurlijk is het spannend om echt stil te staan bij jezelf.

 

Twee keuzes

Stap je zelf uit de zelfdestructie of laat je het universum beslissen? Indien je zelf geen actie onderneemt, helpt het universum (oftewel de grote stroom van het Leven) je een handje. In mijn omgeving bracht een dierbare mij een soort shocktoestand, dat klinkt gek maar met de allerbeste bedoelingen. Dus in mijn geval greep het universum in. Onwijs heftig, ik werd letterlijk stilgezet en wakker geschud.

Het werd mij langzaam duidelijk: “Ik moet het anders gaan doen in mijn leven”. Maar hoe? Dat was mijn grote worsteling. Vanaf dat moment is de deepdive met mezelf begonnen. Een proces van inmiddels zestien jaar zelf-onderzoek.

 

Ik ga goed voor mezelf zorgen!

Dat is de sleutel. Via school destijds ging ik aan de slag met mijn faalangsten. Van daaruit kwam ik in contact met een therapeut die mij middels een familie opstelling weer nieuwe inzichten gaf. Zo leerde ik stapje voor stapje mezelf beter kennen. Ik krijg eindelijk helderheid over wat er binnen in mijzelf afspeelde! We zijn zo gefocust op de buitenwereld, dat we onze geestelijke verzorging vergeten. Op het moment dat we chaos in de (directe) omgeving zien, is dat een teken dat er aandacht mag zijn voor de binnenkant. Wat er intern in jou afspeelt. Wat wij waarnemen in de buitenwereld is een afspiegeling van ons Zelf. Door aan de slag te gaan met bewustzijnsontwikkeling ga je de wereld om je heen steeds beter begrijpen. Dat geeft rust. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor ons zelf om de juiste stappen te zetten.

 

Je mag jezelf afwijzen

Natuurlijk mag je jezelf afwijzen! Het is alleen naar om zo te moeten leven… Het is overleven, je leven door de buitenwereld laten bepalen. Soms moet je gewoon heel ver afzakken in de ellende om te voelen dat je echt in de put zit. En dien je een poosje in die put te zijn, in de wanhoop. Dat je dan pas tot inzicht komt, dat de ziel een teken geeft “ik mag actie gaan ondernemen”.

Wat we vergeten zijn maar ook nooit geleerd hebben is om de weg naar binnen te maken. Dat we een groot deel van onze tijd nuttig besteden aan zelfzorg en zelfliefde. Op het moment dat je daarvoor gaat kiezen komt je leven in een soort stroomversnelling met positieve veranderingen.

 

Lijden is niet herkende liefde

We hebben crises nodig in ons leven om te groeien. De grote les die ik mocht leren in dit stuk was dat ik mocht stoppen met mezelf af te wijzen en mezelf te leren zien en omarmen in wie of wat ik werkelijk ben. Dit heb ik stapsgewijs gedaan door uit de overlevingsmodus (dood) te stappen en in het Leven (levende wereld) te stappen. Wat mij ontzettend heeft geholpen om alles nog eens aan te raken en te doorleven is het schrijven van een biografie DE ROUTE DIE EEN HOOGSENSITIEF PERSOON AFLEGT. Dit najaar / deze winter een Q & A sessie hierover. Blijf op de hoogte via mijn nieuwsbrief.