De meeste hoogsensitieve mensen ervaren hun inlevingsvermogen als hun grootste kwaliteit. Dit zijn een aantal punten die 5500 hoogsensitieve mensen wereldwijd noemden als hun talenten:

 • Empathie (85 %)
 • Betrouwbaar (83 %)
 • Verantwoordelijkheidsgevoel (83 %)
 • Sterke intuïtie (79 %)
 • Goed kunnen luisteren (percentage onbekend)
 • Open-minded (76 %)
 • Zorgzaam (76 %)
 • Creatief denken (70 %)
 • Aandacht voor detail (70%)
 • Grote geheel zien (69 %)

 

Algemene talenten

Subtiele en gedetailleerde dingen neem je goed waar en in situaties kun je het grotere geheel zien. Verbanden die soms door anderen over het hoofd worden gezien. Een weloverwogen beslissing nemen is daardoor gemakkelijker. Datzelfde geldt voor een sterke intuïtie. Bergsma: “Als je gevoeliger bent voor sensaties in het lichaam, kun je de informatie meenemen in je besluitvorming. Hoewel we denken dat we vooral rationeel beslissen, nemen we de meeste beslissingen onbewust. Het is dan ook een groot voordeel als je toegang hebt tot deze ‘onbewuste’ bron van informatie“.

Hoogsensitieve mensen zijn zeer ontvankelijk voor positieve emoties, zeker als het hun naasten betreft. Ze kunnen enorm genieten van de ‘gewone’ dingen zoals in het zonnetje theedrinken met een geliefde. Een groot inlevingsvermogen bleek op nummer 1 te staan van talenten die de meeste hooggevoelige mensen benoemen. “Hun brein stemt automatisch af op de gevoelens en het perspectief van de ander”.

Bron: Esther Bergsma, www.hoogsensitief.nl

 

Mijn ontdekkingen en ervaringen

Rond mijn dertigste ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Ik heb me altijd al anders gevoeld. Op het moment dat ik een naam kon geven aan deze karaktereigenschap zijn er veel puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Meer daar over in mijn E-book!

Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik niet de enige was. Alleen aan de buitenkant is het niet zo herkenbaar of zichtbaar. Hoe kun je elkaar dan vinden? Mij heeft het geholpen om naar lezingen te gaan en ik ben me spiritueel gaan ontwikkelen. Omdat ik zelf vaak in onderstaande valkuilen ben gestapt, deel ik ze hier graag. Herken je ze?

 

Het gevoel dat je er niet bij hoort

Je kunt jezelf onzeker voelen omdat je anders bent dan anderen. Jij kiest niet voor de kudde, jij maakt weloverwogen beslissingen. Je bent goed zoals je bent! Als jij jezelf accepteert, kunnen anderen dat ook doen. Check eens wat vaker bij jezelf in hoe jij je voelt als ‘de ander’ bij je in de buurt is. Sommige mensen zijn jaloers op jouw prachtige gaven. Zij leven (onbewust) op een andere frequentie. Als mens willen we allemaal ergens bij horen; zolang het jou maar de juiste energie geeft!

Zo heb ik mezelf vaak vergeleken met anderen. Wat zij wel hebben en ik niet. (Bijvoorbeeld meer energie). Dan kom je in een negatieve spiraal. Stop dus jezelf te vergelijken met anderen. En wees dankbaar voor de dingen die er wél zijn. (Zoals mijn talent om serene rust en kalmte in een ruimte te brengen). Kunnen mensen je niet nemen zoals je bent? vraag je dan serieus af of het wellicht beter is een tijdje break in te lassen. Kun jij onderzoeken of je nog wilt blijven investeren in de relatie / vriendschap.

Vaak leggen hoogsensitieve mensen een niet alledaags parcours af. “Het voelt wel een beetje eenzaam om mijn eigen keuzes te maken” of “Het is belangrijker om trouw te blijven aan mezelf dan dat ik me aan ga passen aan de ander”. Weet dat uiteindelijk deze ervaringen ervoor zorgen dat jou draagkracht enorm versterkt wordt.

 

Je maakt je (onbewust) onzichtbaar voor anderen

Doen: Het kan soms een uitdaging zijn om als HSP mee te doen in de maatschappij die steeds drukker, sneller en voller lijkt te worden. Het liefst maak je jezelf onzichtbaar, trek je jezelf met regelmaat even terug. Juist die rustmomenten opzoeken voor jezelf is cruciaal om te kunnen herstellen van overprikkeling. Zelf heb ik op jonge leeftijd de overtuiging gekregen dat ik niet belangrijk was, of zelfs niet bestond. O.a. hierover schrijf ik in mijn E-book.

Ik was het dus wel gewend om mezelf te ‘verstoppen’ voor de buitenwereld. Het voelde niet altijd veilig om helemaal mijn eigen ruimte in te nemen. Toen ik mezelf hiervan bewust werd, ben ik jaren geleden begonnen met stappen zetten om deze geloofsovertuiging om te buigen naar een gewenst ‘levensscript’ namelijk: “Ik besta!”.

Verstop jezelf niet meer. Als jij jouw licht laat schijnen, komt er vanzelf ruimte dat jij helemaal kunt ZIJN. Je omgeving zal hier even aan moeten wennen maar dat is niet erg. De energie veranderd positief. Neem de plek in die jij verdiend! Maak je zelf zichtbaar, spreek je vaker uit, deel je gevoel!

 

Je hebt moeite met focussen

Doen, doen, doen. Dat is de boodschap die we vaak vanaf jonge leeftijd al meekrijgen. Als je dingen doet, dan wordt je beloond. Als je niks doet, ben je lui. Terwijl juist in deze tijd heel belangrijk is om de energie in jezelf te steken, vertragen met een mooi woord. De aarde stijgt in frequentie, en wij als mensen ook. Zet voor jezelf eens een tijdlimiet op het vergaren van informatie via internet, TV en je mobiel. Bijvoorbeeld max. 4 uur op een dag online zijn. En vooral voor het slapen geen elektronische apparaten meer in je omgeving.

Het heeft mij veel rust in het hier en nu gegeven dat ik geen TV abonnement meer heb. Eindelijk heb ik weer meer tijd om in de natuur door te brengen. Ik zet mijn mobiel later aan in de ochtend en vroeg in de avond uit. Gewoon uit respect voor mijn brains en zenuwstelsel. Dat is een vorm van zelfliefde. Resultaat is dat ik meer tijd over houdt voor belangrijke dingen en mezelf beter kan focussen. Ik ervaar ook meer energie en uithoudingsvermogen.

Altijd maar online en beschikbaar zijn is een vorm van roofbouw plegen op jezelf. Je gaat immers weg bij jezelf…

 

Je bent op zoek naar bevestiging in de buitenwereld

Alle antwoorden zitten in jezelf. Jij hebt geen goedkeuring nodig. Ik weet dat je graag wilt delen, en dat ik oké, maar onderzoek eens wat je intentie is. Zo ben je bewust bezig met zelfreflectie en dus jou persoonlijke groei. Social media bijvoorbeeld is ontwikkeld om ons uit verbinding te brengen. We zijn afhankelijker gemaakt van de smartphones, en we ontmoeten elkaar minder vaak in real life. Telkens als je een ‘like’ ontvangt voor een post, wordt je brein geprikkeld, krijgt een boost, een positief stofje wordt afgegeven en dat zorgt voor de verslaving. Ik heb mezelf laatst op deze valkuil betrapt en is voor mij dé reden geweest om te stoppen met social media. Het heeft mij veel ruimte gegeven.

Volg je eigen gevoel en innerlijke stem, leer luisteren naar de signalen van je lichaam. Positieve effect is dat jij steeds meer leert vertrouwen op je eigen keuzes. Zeg eens eerlijk. Waar heb je social media voor nodig? Krijg je graag aandacht van anderen of wordt het tijd dat jij eens echte oprechte tijd voor jezelf gaat inplannen? 😉 Is het niet sonde om je tijd te verspillen aan de verhalen van andere mensen?

 

Je hebt de neiging om emoties te verdoven

First things first: jij bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens en problemen van een ander. Een lange tijd heb ik mijn gevoelens en emoties weten te verdoven met veel werken en altijd maar in de doe modus te zijn. Dan hoefde ik niet te voelen. Al mijn weekenden vol plannen, dan hoefde ik me niet eenzaam te voelen. Grijpen naar genotsmiddelen is zo gedaan. Terugkijkend kan ik zien dat het voor mij een vorm van verbinding ervaren was. Maar dus wel buiten mezelf. Vanaf het moment dat ik zonder partner verder ging in het leven voelde ik de ruimte en het moment om de verbinding met mezelf te herstellen. In die zin kan single zijn je ook veel bieden: maak gebruik van die waardevolle tijd, helemaal voor jou! Raise your vibration

Vaak heb je niet eens in de gaten of een bepaald gevoel of emotie van jou is of van de ander. Onderzoek dat eens, dat maakt het interessant. Want jij hoeft niets met de gevoelens van de ander. Dat mag je gewoon bij de ander laten. Natuurlijk is het wel oké om de ander te steunen als dat nodig is.

 

Anderen gaan over je grenzen, omdat je jouw grenzen niet aangeeft

Je eigen grenzen weer gaan voelen… Maar hoe doe je dat? Sta eens vaker stil bij wat jouw waarden en normen zijn. Wordt jij nog blij van de dingen waar jij je energie en tijd in steekt?

Wat je beter kunt laten: jezelf stilhouden als een situatie onprettig voelt.

Spreek jezelf uit als iets over jou grens heen gaat. “Eigenlijk heb ik geen energie om over te werken, maar ik doe het toch maar voor mijn collega”… Jij bent de enige die jouw eigen grens aanvoelt. Zelf jezelf op de eerste plaats.

Nooit meer vergeten: Als je jouw mening niet laat horen, kan de ander er ook geen rekening mee houden. Je hoeft niet meteen te reageren. Deze werkt voor mij heel prettig: “Ik denk er even over na en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug”.

 

Je hebt moeite voor jezelf te kiezen

Hoe zou het zijn om de lat eens wat lager te leggen? Om eens wat vaker voor jezelf te kiezen? Als jij tijd maakt voor jezelf, kom je tot rust, doe je energie op… Dat helpt anderen dan weer om jou vrolijk en energiek te zien.

Jezelf vergeten is een beetje onhandig want…

 • Je bent regelmatig chagerijnig
 • Zit in een vicieuze cirkel
 • Zit lager in je energie
 • Je voelt je vaker down
 • Jij doet maar wat en komt niet verder

Als je trouw blijft aan jezelf komen de juiste situaties op je pad. Meer positieve gebeurtenissen, nieuwe ideeën en mogelijkheden, hogere energie, prettige stemming…