Vol in het leven

Hoe mijn reis naar Midden Amerika begon.  Eind januari geland in Mexico City. Vandaar uit op doorreis naar Cuernavaca. Mijn ervaring om vol in het (Mexicaanse) leven te zijn. De taal te leren, de locals te leren kennen en mezelf onder te dompelen in de hoge energie die er is, echt bruisend leven.

 

Een stukje historie

Zesenvijftig mijl ten zuidoosten van Mexico-Stad, een koloniale stad die dateert uit minstens 1200 na Christus, toen de nederzetting een belangrijk agrarisch en ambachtelijk centrum was. Na de verovering door de Azteken en later door de Spanjaarden bleef de stad een voortdurend landbouwconcern en werd het ook een populaire ontsnappingslocatie voor rijke Spanjaarden die in de hoofdstad woonden. Zowel Mexicanen als buitenlanders voelen zich aangetrokken tot Cuernavaca.
Drie belangrijke kenmerken die de locatie ideaal maken voor wonen en pensioen: de nabijheid van Mexico-Stad, het gematigde klimaat het hele jaar door en de overvloed aan moderne diensten en voorzieningen. De hoogte van Cuernavaca, op iets meer dan 1500 meter boven de zeespiegel, zorgt ervoor dat de stad het hele jaar door een mild, gematigd klimaat heeft met een zeer comfortabele jaar temperatuur. Airconditioning is hier niet nodig en aangezien elektriciteit de duurste nutsvoorziening in Mexico is, kan dit zich vertalen in aanzienlijke jaarlijkse energiebesparingen.

Ruim twee weken verbleven in Cuernavaca

Heerlijk om de aangename temperatuur daar te ervaren. Dat niet alleen, vooral ook de hartelijkheid van de mensen en het ervaren van ‘buiten de lijntjes’ (geheel eigen leefwijze met eigen munt, de peso). Wat mocht ik bijzondere zaken meemaken in deze periode. De ervaringen die ik had in mijn binnenwereld, werden mij in de buitenwereld gespiegeld; wil je daar meer over weten schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Chapultepec

De foto van de vorige blog is gemaakt in Chapultepec. Gelegen in de stad Eternal Spring, beslaat het beschermde natuurgebied Barranca de Chapultepec Urban State Park.

Facts:

  • oppervlakte van 12.844 hectare
  • lineaire route van 1,5 km
  • omlijst door een galerijbos, waar bomen van meer dan 250 jaar leven

 

Binnen het beschermde natuurgebied bevindt zich de Chapultepec-bron waarvan de zijrivier afkomstig is van het opladen van de ondergrondse watervoerende lagen van de biologische corridor van Chichinautzin, in het regenseizoen bereikt de stroom 1.800 l/s en in het droge seizoen 900 l/s. Er zijn milieuworkshops, milieu-interpretatie door middel van rondleidingen, functies in de digitale koepel waar documentaires worden geprojecteerd over het universum, de evolutie en het menselijk lichaam;

 

 

Triangel energie (portaal)

Deze informatie volgt spoedig.

Tepoztlán

Vanuit Cuernavaca het gezellige stadje Tepoztlan bezocht. Het staat bekend als de geboorteplaats van Quetzalcoatl: de Azteekse slangengod, en de majestueuze Tepozteco Piramide, die prominent op een klif boven de stad staat. Tepoztlan is uitgroepen als “Pueblo Magico”, oftewel een “magisch dorp”en is een populaire bestemming voor locals om hun weekenden en vakanties door te brengen. Dit vanwege de natuur, heerlijke sfeer en de vele ambachtelijke producten die er te vinden zijn. De energie is er heerlijk en hoog. Tepoztlán is zeer levendig. Straatmarkten, muzikanten, streetfood. Het stadje zit vol met knusse, lokale eettentjes die gerund worden door Mexicaanse families; het hele gezin helpt mee!

Stukje geschiedenis Cancún

Woensdag 15 februari ben ik op Cancún geland met een binnenlandse vlucht vanaf Mexico City. Hier is een uur tijdsverschil en in dit gebied is het strand. De geschiedenis van Cancun is fascinerend en het is dat het op 20 april 2020 net 50 is geworden; een van de jongste steden in Mexico, maar het is ook de belangrijkste toeristische bestemming in Mexico en een van de meest bezochte steden ter wereld. Voordat deze toeristische bestemming bestond, was er niets, eigenlijk is Cancun uit het niets geboren in een ongerept gebied dat vijftig jaar later totaal anders zou zijn als een van de meest succesvolle projecten van de Mexicaanse regering.

Een reis naar de kust:

Genieten van warme, zonnige dagen in Puerto Morelos. Tot rust komen in Puerto Morelos. Hier verblijf ik bij een vriend in een ‘nieuw’ lees leeg appartement. Symbolisch een nieuwe bladzijde in mijn leven: hier mag in de ruimte (leegte) ontstaan wat er mag ontstaan.

 

 

Wat mag er ontluiken?

Wat mag er ontluiken? Nu helemaal nadat ik een massage heb mogen ontvangen, mogen helen, verwerken en omarmen in de triangel. Prachtig om hier waarnemer van te mogen zijn. Het vraagt nogal wat van me. In het verblijf is geen keuken, geen koelkast, geen meubels, geen bed, geen airco, geen hor, alleen stromend water en een badkamer voorziening. Voor ongeveer twee weken slaap ik op een yogamatje. Het leven stelt mij op de proef; een wáár avontuur. Fijn om te ontdekken dat ik toch dagelijks de lichtpuntjes kan zien en beleven. Maar juíst hier zit het leven & de kracht!  Ik voel wél dat ik leef. Met een dankbaar gevoel ervaar ik hoe alles op mijn pad komt.

lessen & diepe inzichten

In deze periode ervaar ik hoe gehecht ik ben aan materie. Zoals een goedwerkende keuken, comfortabele meubels en een degelijke auto. Dat is voor mij wel een grote ‘overstap’ om deze comfort nu een tijdje niet te ervaren. Dit heeft onder andere te maken met gehecht zijn aan materie. In Europa zijn we meer gehecht aan de materie, aan bepaalde standaarden. Het échte leven draait om het sociale,  de interactie met elkaar! Wat ik zo fijn vind aan Mexico is de creativiteit en de spontaniteit maar ook de hartelijkheid van de locals.

 

Magic box

Hoe mindere kwaliteit de materie heeft, hoe hoger de kwaliteit van het sociale, er zijn voor elkaar, elkaar willen helpen, open zijn. Onze vooruitstrevende ontwikkeling heeft ons weg gehaald bij ons gevoel. Ik neem deel aan het leven van Mexico! Een ware schatkist is geopend, aan lessen, zelfkennis, schatten, aan inzichten, wijsheid, vreugde… Vele indrukken: energieën, de geuren, het licht, het kost tijd om dat allemaal te verwerken. Heel benieuwd wat deze blanco opening mag gaan brengen!