Wat heb ik heerlijk genoten in Geffen! Het was de zonnige eerste zaterdag van augustus dit jaar. Vol verwondering keek ik rond en zo kreeg ik bevestigd dat de nieuwe wereld prachtig is en steeds mooier gaat worden! Het kan écht anders.
Geert-jan en zijn Australische vriendin Kestrel zijn daar het levende bewijs van. Via een vriendin werd ik uitgenodigd om Green heart Nature Farm te bezoeken… De Nature Farm is bezig een voedselbos op te starten. Wat ontzettend leuk om daar een rondleiding te krijgen en af te sluiten met een gezellige picknick!
Ben jij ooit in een voedselbos geweest?
Voor mij was dit de eerste keer om zo’n bos te zien en het was nog groter en mooier dan ik me van tevoren had bedacht. Niet alleen de ervaring van in dit bos te zijn in maar vooral ook het hoe en waarom aan te horen van dit gepassioneerde stel.
Sta jij wel eens stil bij wat je eet op een dag? En vooral waar het vandaan komt? Wist je dat in Nederland elke dag 1,5 miljoen dieren worden geslacht?
Door vaker te kiezen voor plantaardige producten en minder vlees geniet je van deze voordelen:
- Kleinere kans op ziekte
Plantaardige voeding bevat bijna geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten.
- Minder kans dat antibiotica niet werkt
Dieren in de vee industrie krijgen veel antibiotica om ziekten te voorkomen. Hierdoor raken steeds meer ziekteverwekkende bacteriën resistent. Wat dat inhoudt? Deze bacteriën raken immuun voor de antibiotica. Het werkt niet meer.
- Kleinere kans op besmettelijke dierziekten
Geregeld duiken er besmettelijke dierziekten op. Dat heeft niet alleen als gevolg dat er miljoenen dieren geruimd moeten worden. Een deel van deze ziekten is ook gevaarlijk voor mensen.
- Minder dierenleed
Van de vee industrie naar je bord. We denken liever niet na over wat daartussen gebeurt: de slacht. In Nederland worden elke dag 1,5 miljoen dieren gedood. Vaak na een veel te kort en ellendig leven. Dit zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut!
- Minder overbevissing
De oceanen raken leger en leger. Op dit moment wordt 80% van de geconsumeerde vissoorten met uitsterven bedreigd. Als we zo doorgaan, zit de zee straks zonder vis!
- Meer voedsel voor mensen
Wist je dat voor één varken 9 kilo voer nodig is? En voor één kilo rund is dit zelfs 25 kilo! En op deze akkers waar het voer vandaan komt, hadden ook gewassen kunnen groeien die wij als mensen kunnen eten.
- Minder uitstoot van broeikasgassen
De intensieve veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Dit is net zoveel als al het transport bij elkaar! Eén koe stoot jaarlijks de hoeveelheid broeikasgassen uit van 4,5 auto’s.
- Bossen worden minder gekapt
Voor veevoer worden kilometers tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Het gevolg is dat diersoorten verdwijnen en het land verpest wordt door erosie. En het gaat niet om kleine stukken grond maar om miljoenen hectares die onherstelbaar beschadigd worden.
- Minder milieuvervuiling
De grootste milieuvervuilers zijn de pesticiden die gebruikt worden bij veevoerproductie. Daarnaast produceren de 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden samen grote hoeveelheden fijnstof en ruim 78 miljard kilo mest.
- Minder waterverbruik
De productie van vlees kost veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van één kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, één kilo varkensvlees 6.000 liter en één kilo kip 4.300 liter.
Meer bewustwording & uitzuivering
Het was een jaar of vijf geleden, het moment dat ik minder vlees ging eten en stopte met zuivelproducten. Mijn lichaam kreeg een boost en chronische klachten beetje bij beetje. Mensen kunnen helemaal niet tegen melkproducten. Het is ongezond. De melk is voor de kalfjes bedoeld. Wij mensen hebben ons veel te veel bemoeid met de natuur.
De afgelopen jaren ben ik me meer gaan realiseren dat het ergens de schaduw in ons is / het duister om dieren als producten te gebruiken. We zitten nu midden in de kantelingsfase, dat we ons meer bewust worden van hoe wij met planten en dieren omgaan. Willen we weer vrede en zuiverheid in de buitenwereld zien, zullen we toch eerst bij ons Zelf moeten beginnen.
Het raakt mij diep
- Om te zien dat bijna alle planten en dieren in de wereld in gevangenschap leven
- Om te zien hoe wij met dieren omgaan
- Dat pasgeboren dieren zoals biggen of kalfjes na enkele dagen al bij de moeder worden weggehaald
- Koeien zijn eigenlijk ‘slaven’, ze moeten continue melk produceren, de uiers zijn gigantisch
- De meeste kalfjes hebben nog nooit een wei gezien
- Enkel Bio boeren laten hun koeien in de lente en zomer buiten
- Zowel op de kalvermesterij als bij de koeienboer leven de kalfjes in kleine hokjes
- Kalfjes krijgen na 2 weken al een ‘nummer’ (oormerk)
- Kalfjes krijgen maar 2 x per dag melk, dat is dan vaak geen moeder melk van de koe maar fabriekspoeder
“De natuur kan ons zoveel geven”
Het voedselbos is 2,5 hectare groot, 4000 bomen en struiken – ook exotische: zo komt voedselbos Geffen eruit te zien. Tijdens de rondleiding verteld Geert-Jan dat de plek waar we zijn, hij zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. “Het is uiteindelijk de bedoeling dat we een bos realiseren met bomen, planten en struiken die eetbaar zijn”. Het moet een bos worden waar de natuur leidend is, vol van leven, aldus Van Nistelrooij. Kestrel geeft aan het eco-systeem te willen herstellen. Zij is degene die hier al járen ervaring in heeft opgedaan tijdens haar leven in Australië.
Het prachtige voedselbos is een bezoekje waard! Kijk voor meer info op https://www.greenheartnaturefarm.org/
Fotocredits: dorkeverhagen