Hoe het begon: onbewust en onwetend
Ongeveer 20 jaar geleden, rond mijn 15e levensjaar kreeg ik te kampen met anorexia. Een ziekte die ‘zomaar’ mijn leven binnen sloop en tot ongeveer mijn 20ste voortduurde. Natuurlijk niet ontstaat deze ziekte niet spontaan vanzelf daar is een en ander aan vooraf gegaan. Mijn hele verhaal is te lezen in mijn E-book.
Wat betekent anorexia nervosa?
Anorexia nervosa betekent in het Latijn ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. Dat kan zijn emotionele verwaarlozing of andere destructieve omstandigheden in de omgeving. Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen. Ondanks dat ze veel afvallen blijven ze zichzelf als te dik zien.
Mensen met dit eetprobleem zijn geobsedeerd bezig met voedsel en de weegschaal en zeer vaak met het tellen van calorieën. Ze leggen zichzelf een zeer beperkt eet en soms ook een zwaar beweegpatroon op.
Als je anorexia hebt denk je dat je met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen het gevoel van honger kan onderdrukken. Er zijn maar weinig mensen die dat lang volhouden. Mensen met anorexia doen er werkelijk alles aan om toch zo min mogelijk voedsel tot zich te nemen.
De feiten
- Anorexia komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (95% is vrouw).
- Anorexia ontstaat meestal in de puberteit en bij jong volwassenen.
- Ongeveer 5600 mensen lijden in Nederland aan Anorexia Nervosa.
- Ieder jaar komen er in Nederland circa 1300 jonge vrouwen met Anorexia bij.
- Ongeveer 45% van de patiënten herstelt volledig, 30% verbetert gedeeltelijk en 25% herstelt niet.
- Tussen de 5 en 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziektes (door slechte lichamelijk conditie of suïcide).
- Van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan Anorexia Nervosa.
- De ziektes duren gemiddeld 6-7 jaar, met een spreiding van een half jaar tot een tiental jaren. De weg naar genezing is vaak lang.
Nooit meer vergeten
Het allerbelangrijkste is hulp te zoeken of in te schakelen als er een vermoede is van een eetstoornis; het is een stille schreeuw om aandacht. Degene die met de ziekte kampt heeft hulp nodig en moet weten dat hij of zij het niet alleen hoeft te doen. Mijn missie is dan ook om jonge vrouwen in nood zichtbaar te maken (zichzelf leren zien) en meer openheid te geven over deze ziekte.
Fotocredits: the paperdarlings
Roadmap: Story of hope
Deze ziekte is te overwinnen. Kijk maar naar mij, ik ben er nog! Jarenlang was het chaos in mijn hoofd en was ik de verbinding met mijn hart compleet verloren. In deze online Masterclass neem ik je mee in mijn ervaringen met anorexia. Het gaat ook over andere controle stoornissen zoals bijv. verslavingsgevoeligheid.
Linda van Schendel stelt mij de belangrijkste vragen. Zij is therapeut, psycholoog en eigenaresse van Happinest.nl
De route die een hoogsensitief persoon aflegt
E-book
Hardcopy book