Geïnspireerd door Hans Reijnen ging ik op zoek naar antwoorden. Het is een feit dat (hoog)sensitieve mensen vaker last hebben van een vitamine B12 tekort. Dokter Hans Reijnen is dé expert op het gebied van vitamine B12 in Nederland. Hij behandelde meer dan vierduizend patiënten in de afgelopen zeven jaar. Hij kan als geen ander de relatie leggen tussen het fysieke, het psychologisch én het spirituele verhaal achter de ziekte van H. Addison – biermer (een vorm van bloedarmoede door een gebrekkige opname van B12 met vermoeidheid, misselijkheid, benauwdheid tot gevolg).

Waarom nemen we B12 niet op?

In negen van de tien gevallen heeft dit niks te maken met verteren en ook niet met onvoldoende aanbod. Maar door een auto immuunreactie tegen pariëtale cellen van de maag is de productie van intrinsieke factor verstoord en kan vitamine B12 onvoldoende worden opgenomen in het lichaam. Beide heb je nodig voor een goede omzetting en opname van B12. Negen van de tien keer is het dus een auto-immuunziekte.

Waarom gebeurt dat? Wil je dat klassiek medisch bekijken dan zeg ik: je hebt eerst al gewone allergieën, je maakt antistoffen tegen koemelk, pinda’s en weet ik wat nog meer en de volgende stap is dat je antistoffen gaat maken tegen je eigen lichaamsonderdelen.

 

Wat waren de belangrijkste uitkomsten uit uw onderzoek van vijfhonderdveertig mensen?

Dat het veel vaker voorkomt dan we doorhadden. Epidemiologisch gezien gaf dat een enorm schrikeffect. Tien tot vijftien procent van alle mensen heeft een B12 tekort. Boven de vijftig is dat vijfentwintig procent en van alle geriatrische patiënten (alle 65-plussers met chronische klachten) tweeënvijftig procent! Een tweede ontdekking was dat het veel meer symptomen heeft dan dat er van oudsher aan worden toegekend. Ik schat nu dat er minstens veertig functies op allemaal vitale onderdelen samenhangen met B12. Dat zijn er veel meer dan we van oudsher kennen. Daarbij komt dat we dit dertig jaar geleden aardig in beeld hadden, maar nu zijn we het geheel kwijt. Het is een vergeten ziekte.

 

De klassieke geneeskunde zegt: eenmaal een tekort, altijd een tekort

Maar jij zegt iets anders.

Ja, dat klopt, Klassiek gezien is allergie niet te genezen, laat staan auto-immuun problemen. Auto-immuun problemen kun je alleen maar temperen. Je krijgt regulier allerlei middelen om de over-functie van het immuun apparaat plat te gooien en dat werkt. Dat werkt, zeg ik altijd, maar dat geneest niks.

Ja, dus allergieën zijn klassiek niet te genezen, auto-immuun problemen al helemaal niet. Terwijl ik dat in mijn natuurgeneeskundige praktijk voortdurend wél doe. Maar ik zeg nu altijd maar, je moet er vanuit gaan, áls je het hebt, heb je het levenslang, tenzij je een arts of hulpverlener vindt die allergie of auto-immuniteit tóch weet te genezen. Dat is niet omdat ik iedereen naar de mond wil praten, maar omdat ik de ervaring heb eerst aan de linkerkant en nu aan de rechterkant en dat dit de droge feiten zijn.

(In het voorjaar van 2022 meer hierover)

Bron: Vakblad voor Natuur geneeskundig therapeuten, Gezondheid, Change

Fotocredits: unsplash