Een winterdepressie of SAD (Seasonal Affective Disorder) is een seizoensgebonden depressie. Als je hieraan lijdt, geniet je niet meer van dezelfde dingen die je normaal gesproken in de zomer of lente wel leuk vindt. Je voelt je de hele winter futloos, somber, bedroefd, eenzaam en depressief. Daardoor ben je nauwelijks in staat om te functioneren.
Verschil met winterdip
Een winterdip is een minder ernstige vorm van winterdepressie. Bij een winterdip ervaar je niet alle symptomen van een winterdepressie. Hoewel je minder symptomen ervaart, betekent het niet dat een winterdip maar weggewuifd moet worden.
Vertrouwen
Op het moment dat je aan iets nieuws begint, kun je heel kwetsbaar zijn. Een verhuizing, nieuwe relatie of baan kan weleens heel anders lopen dan je hoopt. Of je doorzet, komt aan op hoeveel vertrouwen in jezelf, want daarmee zeg je eigenlijk: ‘Ik kan onvoorspelbare situaties wel aan’. We leven in een individualistische tijd, waarin je vooral op jezelf bent aangewezen in je zoektocht naar een gelukkig leven. Dan komt het aan op een diep vertrouwen in jezelf, het dicht bij jezelf leven en luisteren naar je eigen stem. Zelfvertrouwen is een belangrijke factor om stevig te staan in een wereld vol veranderingen.
Tip om in vertrouwen te blijven
Breng regelmatig een dag alleen door of maak in je eentje een lange wandeling in de natuur. Vraag jezelf actief af hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Zo herstel je het contact met jezelf en weet je wat te doen als je voor een uitdaging komt te staan. Stel jezelf open voor natuursymboliek. De boodschappers van de natuur hebben je wat te vertellen…
Lichaamsbewustzijn – een stevige basis
Voelen dat er onzekerheid in je lijf zit, maakt je minder onzeker. Voelen wat je voelt, op elk moment – dat kunnen en ook mogen van jezelf, geeft stevigheid. Zolang je probeert om je angst weg te duwen, sta je emotioneel op glad ijs: dan splits je jezelf af van je gevoelsmatige werkelijkheid en dat voelt wazig, mistig, niet helemaal aanwezig.
Zodra je de gewaarwording helemaal accepteert ben je volledig in contact met jezelf. Dan ben je een mens uit één stuk en dat is een basis van stevigheid.
Laat jouw zonnetje stralen
Vlak boven je navel bevindt zich de zonnevlecht, de solar plexus. Het is niet alleen het middelpunt van het lichaam en chakrasysteem, maar ook letterlijk de zon in je bestaan. Dit chakra brengt licht, kracht en warmte en helpt om emoties en moeilijke situaties te verwerken.
Bij een gezond zelfvertrouwen is de zonnevlecht in balans, straalt hij helder en werkt harmonieus samen met de andere chakra’s. Maar als je jezelf te vaak bekritiseert of veroordeelt, stroomt er niet genoeg eigenliefde vanuit je hartchakra en te weinig eigenwaarde vanuit je buikchakra naar de zonnevlecht en put je deze letterlijk uit. Dat voelt als de bekende ‘knoop in de maag’ waarbij je het gevoel hebt alles ‘alleen te moeten doen’ en daar geen kracht voor hebt. Een te groot geloof in jezelf en de dagelijkse dingen doen met een overmaat aan wilskracht brengt dit chakra ook uit balans.
Je kunt de energie in de zonnevlecht voelen door je hand op de plek tussen je navel en borstbeen te leggen bewust contact te maken. Hoe stroomt de energie hier? Te veel of te weinig? Voorzichtig of juist onstuimig? Door het chakra te openen en te zuiveren breng je het terug in balans.
Je kunt dit op verschillende manieren doen:
- Bij de zonnevlecht hoor het mantra ram (of rang).
- Als er te weinig energie in het chakra is kun je dat stimuleren door een massage met sint-jansolie. Dit zorgt voor aarding en vrolijkheid. Een massage bij Levenskracht.nu is van harte aan te raden.
- Omring jezelf met de kleur geel (voeding, kleding) en zorg voor voldoende (zon)licht.
- Gebruik een tijgeroog, amber of rozenkwarts als knuffelsteen.
Kruiden waarvan je sterker wordt
Yvonne Vrijhof weet alles van de helende werking van planten en kruiden. Ze geeft workshops en cursussen, en op haar website heksenkruid.info zijn veel voorbeelden te vinden van hoe je kruiden, bloemen, bomen en planten kunt gebruiken ter ondersteuning van lichaam en geest.
Sommige mensen zeggen dat Sint Janskruid werkt bij het bestrijden van hun winterdip. Het heeft invloed op de stoffen in je hersenen die je stemmingen en emoties bepalen. Je wordt er rustiger van. Hoewel sommige onderzoeken laten zien dat Sint Janskruid effectief is bij een normale depressie, zijn er ook bijwerkingen bekend en kan het kruid een gevaarlijke interactie geven als je andere medicijnen of bepaalde voedingsmiddelen gebruikt.
Geïnspireerd door Heksenkruid.nl
De dagen zijn donker, de lucht is grijs.
Je hebt het gevoel dat je in de kou staat.
Het is een winterdepressie.
Het liefst kruip je onder de wol,
En word je weer wakker als het lente is.
Er is een kruid voor mensen die het licht niet meer zien.
Hoe kun je dit zien?
Door de kleine gaatjes in de bladeren.
De gaatjes die het licht laten doorschijnen.
Hoe kun je dit voelen?
Door de zonnekracht in de bloemen.
Dit is het kruid dat verwarmt.
Het kruid dat jou de winter door helpt.
Fotocredits: canva