Mijn favoriete start van de dag

Vijf jaar geleden was ik nog niet aan yoga. Mister Mind zag het nut er totaal niet van in, zonde van de tijd… dat stilzitten en bewegen op een matje. Totdat een vriendin mij een paar jaar enthousiast maakte, toen ben ik een proefles gaan volgen. Door zelf (hatta) yoga te gaan ervaren, raakte ik zelf overtuigd van zowel de mentale als fysieke voordelen. Alles ging meer stromen, waardoor ik ook meer veerkracht in mezelf ontwikkelde.

 

Het leukste?

In eerste instantie had ik niet eens in de gaten hoeveel positieve effecten een (korte) yogassessie heeft, met regelmatige beoefening merkte ik al snel dat ik beter in mijn vel kwam te zitten. Waar ik voorheen bijna chronisch darm klachten ervaarde, heb ik er sindsdien nauwelijks meer last van. Yoga heeft mij geholpen mezelf beter te kunnen belichamen, alsof ik me weer helemaal thuis voel in mijn vessel. Goede reden voor mij om dagelijks de dag te starten met wat yoga-oefeningen, in combinatie met breath-work.

 

Beter humeur

Sommige yogahoudingen hebben een bewezen positief effect op je humeur. Krachtige, dynamische yogahoudingen zoals de krijgerhoudingen, maar ook hart-openende houdingen of natarajasana (dans van Shiva) bijvoorbeeld.

 

Minder stress

Een belangrijk, volgens vele yogi’s het allerbelangrijkste onderdeel van yoga is de ademhaling. Een kalme en diepe ademhaling helpt je lichaam om rustig te worden. Je geeft als het ware een seintje af aan je hersenen en je zenuwstelsel om toe te staan dat het lijf mag ontspannen. Naarmate je langer yoga beoefent, ga je steeds vaker ongemerkt dieper ademhalen. Zo kom je beter in je gevoel en meer uit je hoofd.

 

Meer flexibiliteit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is yoga niet alleen bedoeld voor mensen die flexibel zijn. Juist voor degenen die van nature minder flexibel zijn of sneller stijf worden, is yoga een handig hulpmiddel. Wist je dat je na acht weken yoga beoefenen al 35% flexibeler bent?

 

Sterker lichaam

Naast flexibiliteit, behoort een sterker lichaam ook tot de positieve effecten van yoga. Bijna alle spiergroepen worden aangesproken. Het heeft mij letterlijk geholpen steviger te staan in de wereld. Veel soorten yoga kun je scharen onder functionele krachttraining, dit betekent dat je meerdere spieren en gewrichten tegelijkertijd gebruikt. Op die manier bouw je kracht op die je kunt gebruiken bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, zitten, buigen en draaien. In tegenstelling tot krachttraining waar je vaak specifieke spiergroepen traint is yoga een training voor het hele lichaam. Overal worden je spieren dus sterker.

Yoga is een veel meer gebalanceerde manier van krachttraining. In tegenstelling tot krachttraining houdt yoga je spieren in balans en worden je spieren geleidelijk aan opgebouwd. Bij krachttraining groeien je spieren sneller.

 

Meer balans

Yoga helpt mij om meer in balans te zijn. Dit door energetisch afstand te doen van spijt, frustratie, angst, woede en verlangen. Het gevolg is dat ik mentaal meer in balans ben gekomen en minder stress ervaar in het dagelijkse leven.

 

Goede doorbloeding

Tijdens een yogasessie gaat alles stromen. Onder andere de bloedsomloop en het lymfesysteem, waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. De verschillende asanas helpen zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken en komen de weerstand en algehele gezondheid ten goede. Zeker bij een lage bloeddruk en orthostatische hypertensie ( flauw vallen of flauw worden bij te snel op staan ) is het goed om de kaarsoefening of ploeg te doen; zo gaat het bloed weer naar het hoofd stromen.

 

Overdag meer energie, ‘s avonds beter slapen

De dag beginnen met yoga helpt mij om rustig wakker te worden en de dag energiek te beginnen. Zo werk ik aan een betere conditie en een sterk hart. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen helpen mij om overtollige prikkels te reguleren. Dit zorgt ervoor dat ik beter kan ontspannen. De slaap wordt ook dieper.

 

Focus

Een belangrijk doel van yoga is leven in het nu. De combinatie van yoga, hypnose, de natuur en creativiteit zorgen ervoor dat ik op een ontspannen manier kan functioneren in het dagelijkse leven.

 

Ervaar het zelf

Bij de kaarshouding lig je op je rug. Je brengt je benen tegelijkertijd omhoog tot een hoek van 90 graden. Daarna zorg je ook dat je onderrug van de grond komt. Met je armen ondersteun je je onderrug. In deze houding blijf je een tijdje zitten.

Fout: je benen zwaaien alle kanten op tijdens de oefening.

Goed: Het gaat bij veel mensen al fout door te denken dat het een eenvoudige oefening is.

Zorg dat je benen een rechte lijn zijn. Je enkels, knieën, en heupen moeten recht onder elkaar staan. Probeer met je benen zo recht mogelijk boven je schouders te komen. Span je buikspieren aan voor meer stabiliteit.

Kleine noot: Deze houding niet uitvoeren tijdens de menstruatie.

Goed voor

Het verlichten van stress en spanningen. Verzacht hoofdpijn en kalmeert het zenuwstelsel. Middenrifademhaling wordt gestimuleerd. Brengt verlichting in de organen en helpt bij constipatie.

 

Oefeningen voor lichaam en geest

Veel mensen denken bij yoga aan zweverige spiritualiteit. Hatta yoga is echter een vorm van yoga die voor het grootste deel gericht is op oefeningen die het lichaam en de geest weer energie geven.

De Westerse mens heeft vaak een chronisch tijdgebrek, een flinke dosis spanning, stress en te weinig beweging. Yoga is een aanrader om meer energie op te doen en letterlijk meer ruimte te creëren voor en in jezelf.